Zagreb, 4. lipnja 2012. - U organizaciji Komisije za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora i u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, u Zagrebu je u Starogradskoj vijećnici 4. lipnja održan V. seminar koordinatorica u sportu.

Zagreb, 4. lipnja 2012. - U organizaciji Komisije za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora i u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, u Zagrebu je u Starogradskoj vijećnici 4. lipnja održan V. seminar koordinatorica u sportu.

Seminar pod nazivom ”Ususret olimpijskim igrama u Londonu 2012." kojem je predsjedavala predsjednica Morana Paliković Gruden ujedno i članica Vijeća HOO-a, okupio je više od 50 predstavnica nacionalnih sportskih saveza uz goste i izlagatelje.

Obrađujući teme o ženama u suvremenim olimpijskim u okolnostima, Mreža je prihvatila Deklaraciju V. svjetskog kongresa o ženama u sportu MOO-a održanog u veljači 2012. u Los Angelesu o čemu je izvijestila predsjednica Komisije Paliković Gruden. Deklaracija potvrđuje među ostalim činjenicu da se na svjetskoj razini dogodio povijesni iskorak u broju sudionica na Igrama. Igre 30. Olimpijade prve su Igre na kojima će u svim sportovima koji su na programu sudjelovati i sportašice i sportaši.

Ravanateljica ureda za ravnopravnost spolova RH Helena Štimac Radin dala je uvid u europsku praksu, a pomoćnica glavnoga tajnika HOO-a Biserka Vrbek o aktualnim zakonskim okvirima ravnopravnosti. O zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama i u sportskoj administraciji, koji su osobito kod nacionalnih sportskih saveza ispod praga preporuke MOO-a, kao i broju sportašica na Olimpijskim igrama tijekom razvoja Igara, izlagala je tajnica Komisije Gordana Borko. Koordinatorica HOO-a za programe EU Alma Papić upoznala je sudionice s mogućnostima sudjelovanja u fondovima Europske unije a dobre primjere odnosa prema problemu žena širom svijeta, dala je vrhunska sportašica Mirna Rajle Brođanac.

Na seminaru se moglo čuti o nagrađivanju u sportu (Radica Jurkin) koje je, kao što činjenice pokazuju za žene više nego oskudno na svim razinama. Odnos društva prema ženama od prvih početaka Igara (Ratko Cvetnić), o novostima u kvalifikacijama za Igre u skokovima u vodu (Ana Kera) i niz tema uvrstili su ovogodišnji nacionalni skup u odličnu pripremu za jesenski Kongres Mreže kojeg je najavila predsjednica Morana Paliković Gruden.

Osim prihvaćanja Deklaracije MOO-a, Los Angeles 2012., među zaključcima Seminara su usklađivanje zakonske regulative o ovim pitanjima do 2015., zahtjev za novi izbor žena kroz redovne izbore u HOO-u te posebne edukativne radionice za pripremu projekata u kandidiranju za EU. O zaključcima u cjelosti Mreža će izvijestiti na www.hoo.hr

Skupu su nazočili glavni tajnik HOO-a Josip Čop, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi, predsjednica Nacionalnog vijeća sporta Danira Bilić te pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Siniša Krajač.