Los Angeles/Zagreb, 22. veljače 2012. - U organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Los Angelesu je od 16. do 18. veljače 2012. održana V. svjetska konferencija o ženama u športu. Pod motom "Budućnost sporta: Zajedno jači" a pod predsjedavanjem predsjednice Komisije za žene i članice Izvršnog odbora MOO-a Anite DeFrantz, Konferencija je okupila više do 800 uglednika svjetskog olimpijskog pokreta, sportaša,olimpijaca, predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora i medija. Među sudionicima Konferencije bile su hrvatske predstavnice, članica Vijeća HOO-a i predsjednica Komisije za žene Morana Paliković Gruden, članica i tajnica Komisije Gordana Borko te hrvatska olimpijka, skijašica Ana Jelušić koja je, uz još devetoro mladih veleposlanika, sportaša i predstavnika medija, na plenarnoj sjednici mladih izložila svoje iskustvo u svjetskom sportu i olimpizmu.

Los Angeles/Zagreb, 22. veljače 2012. - U organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Los Angelesu je od 16. do 18. veljače 2012. održana V. svjetska konferencija o ženama u športu.

Pod motom Budućnost sporta: Zajedno jači a pod predsjedavanjem predsjednice Komisije za žene i članice Izvršnog odbora MOO-a Anite DeFrantz, Konferencija je okupila više do 800 uglednika svjetskog olimpijskog pokreta, sportaša,olimpijaca, predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora i medija. Među sudionicima Konferencije bile su hrvatske predstavnice, članica Vijeća HOO-a i predsjednica Komisije za žene Morana Paliković Gruden, članica i tajnica Komisije Gordana Borko te hrvatska olimpijka, skijašica Ana Jelušić koja je, uz još devetoro mladih veleposlanika, sportaša i predstavnika medija, na plenarnoj sjednici mladih izložila svoje iskustvo u svjetskom sportu i olimpizmu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge istakao je da je sport jedan on načina za postizanje ravnopravnosti spolova u svim područjima društva i dao velik doprinos ovoj temi promocijom prvih ljetnih i zimskih olimpijskih igara mladih u Singapuru (2010.) i Innsbrucku (2012.)na kojima je osobita pozornost data ravnopravnosti spolova. Tako će, kako je izvijestio, na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. prvi put u povijesti olimpijskih igara biti zastupljene žene i muškarci u svim športovima i u gotovo jednakom broju.

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara London 2012 . Lord Sebastian Coe, s osobitim je ponosom istaknuo da je u Organizacijskom odboru i tijelima i službama zaduženim za organizaciju Igara 50 % žena od kojih mnoge na rukovodećim položajima.

Deklaracija konferencije ističe kako je učinjen značajan napredak u ravnopravnosti spolova u sportu, ali to još nije postignuto na vodećim pozicijama. Stoga se pozivaju sportske organizacije da slijede vodstvo MOO-a prihvaćanjem politike unapređenja jednakosti spolova.

U okviru konferencije dodjeljene su godišnje nagrade Žene i šport za 2012. godinu. Svjetsku nagradu osvojila je Manisha Malhotra (Indija). Kontinentalne nagrade osvojile su. Peninnah Aligawesa Kabenge (Africa), Bradesco centar za sport i edukacijske programe (Amerika), Zaiton Othman (Asia), Aikaterini Nafplioti-Panagopoulos (Europa) i Roseline Blake (Oceanija).