Ispis

Zagreb, 5.10.2010. - U utorak je u sjedištu HOO-a održana 5. sjednica Komisije za skrb o ženama u športu pod predsjedanjem predsjednice Morane Paliković Gruden.

Zagreb, 5.10.2010. - U utorak je u sjedištu HOO-a održana 5. sjednica Komisije za skrb o ženama u športu pod predsjedanjem Morane Paliković Gruden, predsjednice Komisije.

Raspravljena su i prihvaćena izvješća sa domaćih i međunarodnih skupova na kojima su sudjelovale članice Komisije, s posebnim osvrtom na Svjetsku konferenciju o ženama u sportu, održanu u svibnju u Sydneyu, kojoj su nazočile predsjednica Paliković Gruden i tajnica Komisije Gordana Borko.

Članica Komisije Branka Matković izvijestila je o konferenciji „Žene i sport“, održanoj u svibnju ove godine u Beogradu, a članica Mreže koordinatorica Lidija Petrinović Zekan, o osnivačkoj sjednici povjerenstva „Europljanke u badmintonu“ koju je u kolovozu u Parizu osnovala Europska badmintonska federacija.

Članice su osobito podržale kandidaturu HOO-a u natječaju za dobivanje nacionalne televizijske koncesije sa sportskim programom, premda je u raspravi istaknuta svijest o tome da samo dobivanje koncesije ne rješava pitanje medijske zapostavljenosti ženskoga športa. Unutar Komisije određeni su članovi čiji je zadatak da u dokumente Nacionalne strategije borbe protiv nasilja prilože i odredbu kojom bi se specificirala borba protiv onog nasilja u sportu koje je prvenstveno usmjereno na žene. Prihvaćen je i prijedlog o jačanju Mreže koordinatorica za žene u sportu kao osnova Projekta proširenja Mreže na područja Alpe Jadran, regiju i Mediteran. (hoo/gb)

Uz niz redovitih pitanja iz nadležnosti ovog tijela, Komisija je odlučila predložiti Vijeću HOO-a za godišnju nagradu Međunarodnoga olimpijskoga odbora „Žene i šport“ 2010. Moranu Paliković Gruden, članicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednicu Hrvatskog klizačkog saveza i dugogodišnju sportsku dužnosnicu.

(Redakcija: Prijedlog je podržalo Vijeće HOO-a 14. listopada 2010. na redovnoj sjednici i uputilo ga Međunarodnom olimpijskom odboru.)