Zagreb, 17. prosinca 2009. – Pod predsjedanjem članice Vijeća HOO-a i predsjednice Komisije za skrb o ženama u sportu Morane Paliković Gruden 17. prosinca održana redovna 4. sjednica Komisije, na kojoj se posebno raspravljalo o izviješću sa VIII. Europske konferencije Žene i sport održane u listopadu na Cipru

Zagreb, 17. prosinca 2009. – Pod predsjedanjem članice Vijeća HOO-a i predsjednice Komisije za skrb o ženama u sportu Morane Paliković Gruden 16. prosinca održana redovna 4. sjednica Komisije, na kojoj se posebno raspravljalo o izviješću sa VIII. Europske konferencije Žene i sport održane u listopadu na Cipru na kojoj su predstavnice Hrvatske bile predsjednica i tajnica Komisije Morana Paliković Gruden i Gordana Borko. Na konferenciji je usvojena deklaracija o daljnjoj strategiji EWS-a (Europske žene u sportu), a koja dakako, obvezuje sve članice pokreta. Tekst deklaracije dostupan je na stranici EWS-a: http://www.ews-online.org/en/menu_main/conferences/limassol-conference.

Komisija je razmatrala okolnosti slučaja spolnog uznemiravanja maloljetne nogometašice i opetovano osudila ne samo ovaj nego i svaki slijedeći pokušaj bilo koje vrste nasilja koje utječju na potpuno povjerenje mladih sportašica u sustav , te predlaže nadležnim sportskim institucijama, u dokazanim slučajevima trenutnu suspenziju počinitelja sa svih sportskih poslova.

Komisija je posebnu pozornost posvetila stanju i perspektivama u ženskom ekipnom sportu uzimajući u obzir danas naročito aktualne financijske i proračunske restrikcije. U statusu savjetodavnog tijela Vijeća HOO-a Komisija predlaže da se o toj i njoj srodnim temama organizira u Hrvatskoj okrugli stol u veljači 2010. smatrajući učešće žena u ekipnim sportovima značajnim segmentom hrvatskog sporta. Važnu riječ, prema mišljenju Komisije imat će ugledna ženska imena vrhunskog sporta.