Zagreb, 10. lipnja - Od 4. do 6. lipnja u Opatiji održana je VIII. konferencija o športu Radne zajednice Alpe - Jadran s glavnom temom "Žene i šport" . Dvodnevni međunarodni skup u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog olimpijskog odbora i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, okupio je šezdesetak sudionika, među kojima je 20-ak istaknutih predavača iz Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske

Zagreb, 10. lipnja - Od 4. do 6. lipnja u Opatiji održana je VIII. konferencija o športu Radne zajednice Alpe - Jadran s glavnom temom "Žene i šport“ . Dvodnevni međunarodni skup u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog olimpijskog odbora i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, okupio je šezdesetak sudionika, među kojima je 20-ak istaknutih predavača iz Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske.
S nizom tema o ulozi žena u sportu, od školskog, rekreativnog do vrhunskog, riječi je bilo o sustavu obrazovanja kategoriziranih sportašica, participaciji u sportu sportašica s invaliditetom, izobrazbi za vrhunske trenere, upravljanju u sportu te drugim pitanjima a kojima se u Hrvatskoj osobito bavi Komisija za skrb o ženama u športu Hrvatskog olimpijskog odbora na čijem je čelu predsjednica Morana Paliković Gruden, članica Vijeća HOO-a.
O ulozi Hrvatskog olimpijskog odbora u ovom području govorila je u svojoj pozdravnoj riječi dopredsjednica HOO-a Nada Senčar koja je istaknula da je Hrvatski olimpijski odbor osnivanjem Komisije za skrb o ženama u športu i Mreže koordinatorica u športu, redom predstavnice nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica, stvorio mehanizme kojim je moguće utjecati na promišljanje zadovoljavajuće uloge žena u sportu.

To je prema objavi predsjednice Komisije Morane Paliković Gruden koja je uz Marjetu Mišigoj, Thomasa Hirschbocka i Dragana Milanovića predsjedavala Konferencijom, srž dugoročnijeg djelovanja Komisije koja je, analizirajući sudjelovanje žena u upravljačkim strukturama hrvatskog sporta, upozorila na svojevrsnu stagnaciju. No, u pogledu vrhunskih rezultata, koji su također bili predmet analize, a koju je provela Gordana Borko tajnica Komisije, hrvatske su sportašice sve prisutnije, a osvajanjem mjesta među prvih osam na olimpijskim igrama čine veću „kvotu“ no sportaši.

Da je HOO zajedno s Komisijom za skrb o ženama u sportu na "pravom putu" potvrdili su i zaključci Konferencije u kojima se između ostalog stoji da se " umrežavanjem može značajno utjecati na uključivanje većeg broja žena na upravljačkim funkcijama u športu" a o čemu je i Europska komisija raspisala natječaj za potporu. Sve zemlje ove regije što podrazumijeva i članice Radne zajednice Alpe - Jadran pozvane su da se aktivno uključe i konkuriraju svojim projektima.

Sudionici Konferencije Alpe - Jadran prihvatili su prijedlog predsjednika projektne skupine za sport RZ Alpe-Jadran Thomasa Hirschoboka da se, s obzirom na trenutni status Hrvatske kao kandidata za članicu Europske unije, umrežavanje hrvatskog modela koji je pokazao svrsishodnost, internacionalizira na području članica Alpe Jadran, jer bi to, po njegovom mišljenju, osobito pridonijelo jedinstvenoj metodologiji kako u provedbi istraživanja tako i međunarodnoj razmjeni iskustava i ostvarenju zajedničkih ciljeva.