Ravnopravnost i sport

Svjesni težine i slojevitosti pitanja s koma se žene općenito suočavaju u društvu, a posebice njihova mjesta, položaja i uloge u sportu te prihvaćajući inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora osnovalo je 19. prosinca 1996. Komisiju za skrb o ženama u sportu na čijem je čelu do 2000. bila bivša rukometašica, olimpijka i ugledna članica Vijeća Katica Ileš.  Opširnije


Video spot 1 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng
Video spot 2 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng

Dokumenti  - Ravnopravnost i sport   

Zagreb, 17. travnja 2019. - U prostorijama HOO-a održana je 6. sjednica aktualnog saziva Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a. Predsjednici Komisije i dopredsjednici HOO-a, Morani Paliković Gruden, članovi Komisije su čestitali na nagradi Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej - žene i sport“, koja joj je potkraj ožujka uručena u New Yorku. U svečarskom dijelu istaknuto je kako je i član Komisije Ratko Cvetnić u vremenu između dva zasjedanja postao dobitnik nagrade HAZU-a za najviše književno dostignuće u državi, a voditeljica Odjela za komunikacije i multimedije HOO-a Radica Jurkin dobitnica je Posebnog priznanja Zbora sportskih novinara za promicanje sporta.

Zagreb, 20. ožujka 2019. - Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Morana Paliković Gruden, europska je dobitnica nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej - žene i sport“. Svečanost dodjele nagrada održana je u noći s utorka na srijedu u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a ovogodišnja svjetska dobitnica nagrade je Po Chun Liu, prva sutkinja bejzbola u Kineskom Tajpehu.

Zagreb, 7. ožujka 2019. - U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu održan je u organizaciji Agencije za elektroničke medije okrugli stol s predstavljanjem Preporuka za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima. U ulozi moderatorice bila je članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica, a s njom za stolom: dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden, predsjednica nacionalnog Vijeća za sport i ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja Danira Bilić te troje novinara, autora 11 preporuka za poboljšanje zastupljenosti ženskog sporta u elektroničkim medijima - Dea Redžić, Romana Eibl i Marina Šarec.