Ravnopravnost i sport

Svjesni težine i slojevitosti pitanja s koma se žene općenito suočavaju u društvu, a posebice njihova mjesta, položaja i uloge u sportu te prihvaćajući inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora osnovalo je 19. prosinca 1996. Komisiju za skrb o ženama u sportu na čijem je čelu do 2000. bila bivša rukometašica, olimpijka i ugledna članica Vijeća Katica Ileš.  Opširnije


Video spot 1 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng
Video spot 2 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng

Dokumenti  - Ravnopravnost i sport   

Zagreb, 4. srpnja 2019. - U organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u muzeju Mimara u Zagrebu, održan je okrugli stol „Žene u hrvatskom društvu“. Tom prigodom službeno je predstavljen i internetski portal www.zeneimediji.hr te je s ciljem sadržajnog i tehničkog unaprjeđivanje portala potpisan i sporazum o suradnji između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija, među kojima je i Hrvatski olimpijski odbor (potpisnik je glavni tajnik Josip Čop).

Zagreb, 17. travnja 2019. - U prostorijama HOO-a održana je 6. sjednica aktualnog saziva Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a. Predsjednici Komisije i dopredsjednici HOO-a, Morani Paliković Gruden, članovi Komisije su čestitali na nagradi Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej - žene i sport“, koja joj je potkraj ožujka uručena u New Yorku. U svečarskom dijelu istaknuto je kako je i član Komisije Ratko Cvetnić u vremenu između dva zasjedanja postao dobitnik nagrade HAZU-a za najviše književno dostignuće u državi, a voditeljica Odjela za komunikacije i multimedije HOO-a Radica Jurkin dobitnica je Posebnog priznanja Zbora sportskih novinara za promicanje sporta.

Zagreb, 20. ožujka 2019. - Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Morana Paliković Gruden, europska je dobitnica nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej - žene i sport“. Svečanost dodjele nagrada održana je u noći s utorka na srijedu u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a ovogodišnja svjetska dobitnica nagrade je Po Chun Liu, prva sutkinja bejzbola u Kineskom Tajpehu.