Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti potpisali su u četvrtak 21. prosinca 2006. ugovor o osnivanju Zaklade hrvatskih sportaša s ciljem financijske i druge potpore vrhunskim hrvatskim sportašima koji za vrijeme trajanja karijere nisu uspjeli osigurati osnovne egzistencijalne uvjete.

Za privremenog upravitelja Zaklade imenovana je pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne poslove Biserka Vrbek, a odlukom Vijeća HOO-a od 13. prosinca 2006. imenovano je i Upravno vijeće Zaklade u četverogodišnjem mnadatu. Za predsjednika Upravnog vijeća imenovan je Zvonimir Boban, a članovi su ispred HOO-a Stojko Vranković, Gordan Kožulj, Danijela Grgić, Tamara Boroš; ispred HKO-a imenovani su Goran Sukno, Tomislav Smoljanović, Igor Boraska i Vlado Šola; a ispred Sportskih Novosti Goran Ivanišević i Vedran Ćorluka uz već spomenutog Zvonimira Bobana. 


Zaklada je osnovana kako bi se vrhunskim sportašima osigurala novčana i druga potpora koji su nakon svoje sportske karijere bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete za egzistenciju, uvjete stanovanja, liječenja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, pomoć u stvaranju uvjeta za školovanje ili osposobljavanje i drugo. Financijska sredstva za potporu sportašima osiguravat će se donacijama osnivača i članova Zaklade, djelatnostima Zaklade te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba.

Potpisivanjem ugovora, osnivači su se obavezali trajno unijeti u Zakladu određena sredstva – HOO daje 300.000,00 kuna, a HKO i Sportske novosti svaki po 40.000,00 kuna. Potpisnici ugovora su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, glavni tajnik Hrvatskog kluba olimpijaca (HKO) Damir Škaro te predsjednik Uprave Sportskih novosti Zvonimir Boban i direktor Sportskih novosti Janko Goleš, a ugovor je potpisan u nazočnosti predsjednika HKO Stojka Vrankovića, glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa i pomoćnice glavnog tajnika HOO-a za pravne poslove Biserke Vrbek.