Zagreb, 10. rujna 2022. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježava 31. godišnjicu od utemeljenja. Kao izraz stoljetne želje hrvatskih sportaša, sportašica i sportskih djelatnika da Hrvatska bude priznatom članicom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), na sjednici tadašnjeg Inicijativnog odbora, održanoj 10. rujna 1991. godine u Zagrebu, utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor i prihvaćena su pravila novoutemeljene nacionalne olimpijske udruge.

 

HOO su osnovali nacionalni sportski savezi iz 26 olimpijskih sportova i tri sportske udruge. O privremenom priznanju HOO-a odlučeno je 17. siječnja 1992. godine u sjedištu MOO-a u Lausanni (Švicarska), a o tome su se usuglasili predsjednik Juan Antonio Samaranch i četiri dopredsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Spomenutom odlukom MOO je pozvao Hrvatski olimpijski odbor da s izabranim sportašicama i sportašima već 1992. godine sudjeluje na XV. izdanju Zimskih olimpijskih igara u francuskom Albertvilleu i na ljetnim Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. U punopravno članstvo svjetske olimpijske obitelji Hrvatski olimpijski odbor je primljen 24. rujna 1993. godine na 101. zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora u Monte Carlu (Monako).

Uz 16. dodjelu HOO-ove Nagrade Dražen Petrović mladima sportašicama i sportašima do 20 godina te najvećim sportskim nadama (do 16 godina), održanoj dan prije u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović, povodom 31. obljetnice HOO-a održat će se brojne manifestacije diljem Lijepe Naše, a i Sportska televizija će programskim sadržajem tijekom dana obilježiti ovaj važni datum za povijest hrvatskog olimpizma i sporta u cjelini. (hoo)

 

Svim sportašicama i sportašima, svim svojim članicama, kao i svim ostalim dionicima sustava sporta u Lijepoj Našoj, nacionalna olimpijska udruga (HOO) čestita Hrvatski olimpijski dan!