Zagreb / Šibenik, 4. kolovoza 2022. - Točno tri desetljeća od polufinalne pobjede hrvatskih košarkaša nad ZND-om (bivši Sovjetski Savez) 75-74 za finale s originalnim američkim Dream Teamom na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Zajednica sportova Šibensko-kninske županije na simboličan način obilježavaju 30. obljetnicu osvajanja legendarnog olimpijskog srebra naših košarkaša.

 

Iako je finalni ogled sa SAD-om (85-117), dva dana kasnije, imao fantastičan medijski odjek i nemjerljiv učinak za međunarodnu promociju mlade hrvatske države, ključ za osvajanje povijesnog srebra bio je pobjednički pothvat ostvaren nad Zajednicom Neovisnih Država u epskom raspletu olimpijskog polufinala.

Podsjetnik na jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta svih vremena održat će se 6. kolovoza, s početkom u 9 sati, na šibenskom Baldekinu, kod spomenika nikad prežaljenom kapetanu i vođi tog slavnog košarkaškog naraštaja, Draženu Petroviću. Tom prigodom na spomenik kapetanu srebrne hrvatske reprezentacije iz Barcelone 1992. godine simbolično će biti stavljena kapetanska vrpca, a istu takvu vrpcu dobit će i kapetan pobjedničke momčadi iz revijalnog ogleda u inačici 3 na 3 polaznika Košarkaške škole Dražen Petrović.

Uz predstavnike domaćina i HOO-a, na obilježavanju se očekuje i nazočnost članova „hrvatskog Dream Teama“ iz 1992. godine.