Zagreb, 13. svibnja 2022. - Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 32. sjednica Vijeća HOO-a. Početak je obilježilo izlaganje direktora Ureda za olimpijski program HOO-a Damira Šegote o predstojećim Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu (25. lipnja - 6. srpnja).

Iz njega su članovi Vijeća saznali da ćemo u ukupnom izaslanstvu od 182 osobe, na Igrama imati 112 sportašica i sportaša, od čega 70-ak pojedinačnih te dvije odbojkaške i jednu rukometnu reprezentaciju.

Iznimno konstruktivnu raspravu izazvale su točke dnevnog reda pod nazivom Analiza naknada za administrativne poslove nacionalnim sportskim savezima iz programa javnih potreba sporta i financijskog plana HOO-a, koja, na prijedlog člana Vijeća HOO-a Branimira Bašića, ima za cilj povećanje plaća administrativno-stručnom osoblju u sustavu sporta, kao i Analiza realizacije programa u kojima participiraju nacionalni sportski savezi i lokalne sportske zajednice za razdoblje od 2017. do 2021. godine. Obje analize izradio je Ured za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a, a prezentirao ih je direktor Ureda Neven Šavora. Najalarmantnija činjenica iz spomenutih analiza odnosi se podatak o 11,08 posto manje registriranih sportaša u Hrvatskoj ili brojkom - 31.346. Potpuno logično, članovi Vijeća HOO-a taj su poražavajući podatak preveli kao „više od 30.000 djece manje u sportu“. Šavora je naveo i neke pozitivne pomake iz provedene analize, ali oni su „kap vode moru“ u odnosu na ovu alarmantnu činjenicu. Analiza, koja je dobila sve pohvale članova Vijeća uskoro će biti prezentirana i široj javnosti.
U razvojnim programima HOO uvijek ima novosti. Tako su od 1. svibnja u razvojni program I uvršteni judašica Jana Cvetko i boksač Bernard Grgić. Od 1. travnja korisnice razvojnog programa II/1 su Lana Špirelja i Anna Ćukušić (streljaštvo), a od 1. svibnja Antun Tomašević jedrenje i Tena Hadžić (nordijsko skijanje). U razvojni program III od 1. svibnja uvršteni su Pavel Puklavec, Katarina Burić (klizanje), Roko Doždor (savate) i Estera Herceg (streljaštvo / 75 posto iznosa). U razvojnom programu Hrvatskih olimpijskih nada dvije su promjene - od 1. travnja uvrštena je alpska skijašica Zrinka Ljutić, a s 31. svibnja u njemu status gubi judašica Ana Viktorija Puljiz, i to zbog uvrštenja (od 1. lipnja) u Olimpijski program Pariz 2024.
Nekoliko je izmjena i u razvojnom programu kojim HOO sufinancira rad trenera. Na zahtjev Hrvatskog boksačkog saveza, trener Pero Veočić uvrštava se s 1. svibnja u kategoriju kvalitetnih trenera, a Nikola Švalj, s istim nadnevkom, u kategoriju trenera mlađih dobnih kategorija. Na zahtjev Hrvatskog skijaškog saveza, Marku Šumanu, donedavnom treneru Filipa Zubčića, s 30. travnja prestao je status vrsnog trenera, a u kategoriju kvalitetnih trenera od 1. svibnja uvršten je Zupčićev novi trener Kristijan Krasnić.
Prihvaćeni su i prijedlozi Radne skupine o uvrštenju korisnika u programe sporta na lokalnoj razini - ,,Aktivne zajednice" i ,,Od sportske škole do olimpijskih igara" za 2022. godinu.

Članovi Vijeća upoznati su i s dobitnicima HOO-ove Nagrade Milan Neralić 2022., a pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnog sportskog natjecanja dobio je Hrvatski jedriličarski savez za SP u jedrenju klase loM u Rogoznici od 27. listopada do 4. studenoga ove godine. Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za početak srpnja. (hoo/vk)