Zagreb, 12. travnja 2022. - Na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti, održanoj u sklopu 36. Sabora udruge u Novinarskom domu u Zagrebu, Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) dodijelio je nagrade i priznanja za 2021. godinu, a ona za životno djelo uručena je 68-godišnjem Zoranu Kovačeviću, koji je prije točno 50 godina objavio svoj prvi tekst u Sportskim novostima.

Cijeli život Kovačević je vezan za sport, profesionalno i volonterski kao novinar i urednik, autor knjiga i publikacija, kao jedan od najbližih suradnika glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza i glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, te kao član izvršnih tijela ili predsjednik hrvačkih, košarkaških i klizačkih saveza i klubova. Izvještavao je s najvećih košarkaških natjecanja, svrstavajući se u reporterske i komentatorske velikane hrvatskog sportskog novinarstva.

Prvi put otkako je ovog izbora, posebno priznanje HZSN-a dobio je jedan diplomat - veleposlanik RH u Japanu Dražen Hrastić. Uoči i za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju  pomogao je akreditiranim hrvatskim novinarima riješiti brojne zavrzlame, povezane s višekratnim otkazima smještaja, strogim administrativnim pravilima japanske Vlade i rigoroznim epidemiološkim mjerama. U izravnim kontaktima s najvišim tijelima tamošnjih vlasti veleposlanik Hrastić je tražio rješenja za što bolji status reportera iz domovine na dosad najzahtjevnijim Igrama u povijesti. U njegovo ime priznanje je primila supruga Blaženka, a on je u videoporuci iz Tokija zahvalio i HOO-u na suradnji.

Jedan iz skupine hrvatskih novinara na tokijskim Igrama, fotoreporter HINA-e Damir Senčar, dobitnik je godišnjeg priznanja za fotografiju. Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju Senčar je uspio snimiti sve hrvatske natjecatelje, a pritom su sve fotografije odisale aktualnim trenutkom, sportskim naporom, raspoloženjem aktera, čudnim ozračjem zbog nastupa pred praznim tribinama, ali i s ushitom dok su neki od njih primali medalje.

Komentator Hrvatske televizije Stjepan Balog dobio je priznanje za televizijski projekt, emisiju o Europskom nogometnom prvenstvu “Europeo”, dok je Ivan Ljubić s Hrvatske nogometne televizije dobitnik priznanja za TV prilog. Branko Stipković dobio je priznanje za priču povodom 50. obljetnice malog NK Pribić, uklopivši u nju i priču o najvećem čovjeku toga kraja - kardinalu Franji Kuhariću. Anton Filić iz Večernjeg lista primio je priznanje za feljton, a zbog izvještavanja sa sportskih događanja s područja otoka Korčule, Lastova i Mljeta te poluotoka Pelješca, Nenad Kosović iz Marko Polo Sporta dobitnik je priznanja za lokalno novinarstvo.

Glasnogovorniku Nogometnog kluba Osijek Mariju Mihiću uručeno je priznanja za press službu, dok je priznanje za publicistiku dobila knjiga "50 godina Kutije šibica" koju su uredili Anton Samovojska i Robert Šola iz Sportskih novosti, te Zvonimir Vukelić iz Večernjeg lista.

Svečanosti su nazočili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Siniša Krajač, državni tajnik u Ministarstvu sporta i turizma Tomislav Družak, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Fila Vaniček, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, predsjednik Europskog baseball saveza Krunoslav Karin i mnogi drugi uglednici iz sportskog i javnog života.

Čestitajući laureatima, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zamolio je predstavnike medija za pomoć pri animiranju mladih za bavljenje sportom. Ustvrdio je da se nekoliko desetaka tisuća mladih sportašica i sportaša tijekom pandemije ostavilo sporta i sportskih aktivnosti, što u hrvatskoj realnosti, s nešto manje od 400.000 mladih osoba od 12 do 19 godina - može predstavljati veliki problem u budućnosti.

Prije svečane dodjele nagrada i priznanja održan je i radni Sabor HZSN-a, na kojem je predsjednik Jura Ozmec naglasio kako je HZSN u prošloj godini imao niz aktivnosti, te podsjetio na brojna ograničenja s kojima se sportsko novinarstvo suočavalo u eri pandemije, počevši od restrikcija glede putovanja, ali i na samim natjecanjima.

- Ono što je lijepo, hrvatski sportski novinari nisu prestali djelovati u vrijeme pandemije. Štoviše, stvarali su i kreirali, o čemu svjedoči niz knjiga i pubikacija izdanih u proteklih godinu dana. Jedna od njih - Hrvatski olimpijci i odličnici, autora Jurice Gizdića, dio je i nagrade našim laureatima, na čemu zahvaljujem nakladniku Hrvatskom olimpijskom odboru - kazao je Ozmec.

Predsjednik HZSN-a predstavio je i 82. broj časopisa Olimp. Većina novinara i fotoreportera, nazočnih na Saboru HZSN-a, izrekla je pohvale na račun Olimpa u novom, redizajniranom ruhu i s novom glavnom urednicom - Ninnom Larom Vidaković. Opća ocjena je da Olimp izgleda grafički vrlo atraktivno ("razigrano"), a i sadržajno je bitno "osvježen". (hina/hoo/vk)