Rim, 2. ožujka 2022. - Nakon izvanrednog sastanka u ponedjeljak, Izvršni odbor Europskih olimpijskih odbora (IO EOO-a) ponovno se sastao u utorak kako bi se razgovaralo o pogoršanju situacije i humanitarnoj krizi nakon prošlotjedne ruske invazije na Ukrajinu. EOO je solidaran s Ukrajinom i u potpunosti podržava izjavu te sve preporučene aktivnosti koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio u ponedjeljak.

Stoga je, nakon konzultacija s Organizacijskim odborom Zimskog olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) Vuokatti 2022. i svim relevantnim dionicima, te uzimajući u obzir odluke koje su donijele međunarodne sportske federacije, sudionice Igara, EOO je odlučio da ruski i bjeloruski sportaši i dužnosnici neće sudjelovati na predstojećem zimskom izdanju EYOF-a koji će se od 20. do 25. ožujka održati u Vuokattiju u Finskoj.
EOO priznaje da je izjava MOO-a dala iznimne odrednice za organizatore događaja koji bi se trebao ubrzo održati. Međutim, kako bi se zaštitila dobrobit mladih sportaša, kao i zaštitio integritet natjecanja, EOO zaključuje da se ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali natjecati u Vuokattiju, a predstavnici tih država ni u kojem svojstvu sudjelovati na događaju. 

EOO nastavlja pratiti rat u Ukrajini iz sata u sat te će u dogledno vrijeme dati daljnja očitovanja o jedinstvenom pristupu europskih nacionalnih olimpijskih odbora u podršci sportašima i narodu Ukrajine.

Na sjednicama Izvršnog odbora EOO-a aktivno sudjeluje i hrvatski član tog tijela, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

U međuvremenu se dogodilo još jedno izopćenje sportaša iz Rusije i Bjelorusije. Kako je objavio Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) zbranjen im je nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, koje trebaju započeti 4. ožujka i trajati devet dana. Prvotna odluka MPO-a o njihovu nastupu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom izazvala je brojne kritike, a više nacionalnih paraolimpijskih odbora zaprijetilo je da se neće natjecati na ZPOI-ju u Pekingu. Stoga je Upravni odbor Međunarodnog paraolimpijskog odbora odlučio promineiti odluku i odbiti prijave sportaša s invaliditetom iz Rusije i Bjelorusije za nastup u Pekingu. (eoo/hoo)