Lausanne, 11. prosinca 2021. - Na poziv Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) vodeći predstavnici olimpijskog pokreta sastali na 10. olimpijskom summitu koji je održan virtualno. Olimpijski summit dio je dijaloga i konzultacija o temama od značaja za budućnost olimpijskog pokreta. Raspravljalo se o brojnim aktualnostima, a zaključci su uobličeni u deklaraciju.


- Summit je cijenio ogroman globalni uspjeh Olimpijskih igara Tokio 2020., s obzirom na sportaše, svjetsku publiku i olimpijske vrijednosti. Sportaši su izrazili veliko zadovoljstvo što su se Igre održale unatoč neviđenim izazovima. Igre su dosegnule ukupnu globalnu publiku emitiranja od više od tri milijarde ljudi na linearnoj televiziji i digitalnim platformama, a gledane su na digitalnim platformama s ukupno više od 28 milijardi pregleda videa na digitalnim platformama partnera olimpijskog emitiranja.
Sve to učinilo je Olimpijske igre Tokio 2020. najangažiranijim Olimpijskim igrama ikada, najgledanijim Olimpijskim igrama ikada na digitalnim platformama i prvim "streaming" igrama.

- Sudionici su obaviješteni o završnim pripremama za Zimske olimpijske igre Peking 2022., s nizom uspješnih probnih događaja. Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. bit će početak nove ere globalnog zimskog sporta. S 300 milijuna Kineza koji se bave sportom na snijegu i ledu, globalno sudjelovanje u zimskim sportovima podići će se na novu razinu.
Sudionici summita pozdravili su snažnu potporu Igrama od strane država članica UN-a, koje su usvojile Rezoluciju o olimpijskom primirju konsenzusom svih 193 države članice. 
Summit se čvrsto zalaže protiv svake politizacije olimpijskih igara i sporta općenito, te snažno naglašava potrebu za političkom neutralnošću MOO-a, (Z)OI-ja i cijelog olimpijskog pokreta.

- Summit se osvrnuo i na Olimpijske i Paraolimpijske igre Pariz 2024., koje će biti prve (P)OI u potpunosti organizirane primjenom reformi Olimpijske agende 2020. Te će igre biti održive, uključive, urbane, orijentirane na mlade i rodno uravnotežene. Organizacijski odbor nastoji da Igre budu prve, klimatski gledano, prihvatljive Olimpijske i Paraolimpijske igre.
Sudionici su pozdravili i inicijalni sportski program za Olimpijske igre Los Angeles 2028., orijentiran na mlade. Nadogradit će se na uspjeh Tokija 2020. s 28 početnih sportova u programu, uključujući nove sportove, poput skateboardinga, sportskog penjanja i surfanja, koji će biti podneseni na odobrenje na nadolazećem zasjedanju MOO-a.
Boksu (AIBA), dizanju utega (IWF) i modernom petoboju (UIPM) osiguran je put za potencijalno uključivanje u program na zasjedanje MOO-a 2023., ali prethodno moraju ispuniti uvjete  specifične za svaku od tih federacija.

- U pogledu olimpijskih kvalifikacija, na summitu je ocijenjeno da će međunarodne federacije (IF) i kontinentalne udruge nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) imati ponudu za stvaranje izravne olimpijske udruge s olimpijskim kvalifikacijskim događajima. To će također biti od koristi i sportašima koji sudjeluju na ovim događajima. Olimpijski summit podržao je sveobuhvatne ponude za razvoj namjenskih olimpijskih kvalifikacijskih brendova za Olimpijske igre Pariz 2024. i korištenje platformi za digitalno emitiranje Olimpijskih igara.

- Summit je dobio recenziju uspješnog prvog izdanja Olimpijske virtualne serije 2021., koja je okupila virtualne sportove pet međunarodnih federacija, dosegnuvši ​​gotovo 250.000 sudionika, s više od dva milijuna prijava. Summit je istaknuo da se, izgradnjom ove jake baze, planira nastavak Olimpijske virtualne serije na godišnjoj razini, pružajući mogućnosti sportskim federacijama da se angažiraju i dodatno promoviraju svoje sportove. Pojedinosti za Olimpijsku virtualnu seriju 2022. bit će potvrđene u prvoj polovici 2022. godine.

Među brojnim drugim temama, na summitu se raspravljalo i o kontinuiranoj koordinaciji svih dionika, vezano za kalendare međunarodnih događaja, pri čemu je na sastanku na vrhu istaknuta važnost da se svi sportovi imaju priliku promovirati i razvijati, za širu dobrobit globalne sportske različitosti. Sudionici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog prijedloga Međunarodne nogometne federacije (FIFA) za organizaciju Svjetskog prvenstva svake dvije godine i mogućeg bitnog utjecaja na svjetski kalendar sportskih događaja. 

Na virtualnom sastanku s tridesetak sudionika bilo je govora i o načelima dobrog upravljanja sportskim organizacijama te o mjerama borbe protiv korupcije i dopinga u sportu, a svi zaključci svrstani su u posebnu deklaraciju s 10. summita olimpijskog pokreta. (moo/hoo)