Zagreb, 22. listopada 2020. - Dvoje djelatnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - voditeljica Programa zdravstvene skrbi sportaša Mimi Vurdelja i ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora, dobitnici su Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2020. godinu u kategoriji godišnjih laureata. Osim njih, istovrsno priznanje za ovu godinu primit će i član Vijeća HOO-a Željan Konsuo. Ostali dobitnici godišnje nagrade su: Pero Kuterovac, Bruno Bošnjak, Slaven Zambata, Stojko Vranković, Slavko Cvitković, Paulo Obradović, Rea Hraski, Matija Gubica i Boris Milošević. 

Poznati su i dobitnici Državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo: trenerski velikan s deset olimpijskih medalja Ante Kostelić, vrhunski igrač i trener, osvajač dvaju olimpijskih odličja Petar Skansi te vaterpolska legenda, vlasnik triju olimpijskih kolajni Ivo Trumbić. 

- Čestitam svim dobitnicima ove nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta. Znamo, ovaj Odbor nikad nema lak zadatak, ali to je samo potvrda koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport. Na ovogodišnjem popisu dobitnika su imena hrvatskih sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika koji su našu domovinu proslavili diljem svijeta. Nagrada Franjo Bučar nosi ime oca hrvatskog sporta i u ovoj po svemu drukčijoj godini dodatni je pokazatelj koliko smo ponosni na sve što ostvaruju njegovi nasljednici - kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

 

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

O dobitnicima nagrada temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, odlučio je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine: izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević (predsjednik), te Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković (članovi).  

 

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su laureatima na prestižnoj nagradi!  (hina/hoo/vk)