Zagreb, 12. listopada 2020. - U Ministarstvu turizma i sporta u ponedjeljak su potpisana 23 ugovora o sufinanciranju izgradnje, obnove i opremanja sportskih objekata u 2020., čija je ukupna vrijednost 9.684.096,94 kuna. Ugovore je potpisala ministrica Nikolina Brnjac s gradonačelnicima, načelnicima i županima lokalnih i regionalnih zajednica kojima su novčana sredstva dodijeljena nakon provedenog javnog poziva.

Ministrica Brnjac je istaknula da je u prošle tri godine sufinancirana izgradnja ili obnova 25 sportskih objekata u ukupnom iznosu od 31 milijun kuna, a prvi veliki projekt bila je izgradnja atletske staze u Kninu 2018., čime je Šibensko-kninska županija dobila prvu kružnu atletsku stazu uopće.

- Zahvaljujući tome, danas s ponosom gledamo kako na toj stazi svoje zlatne uspjehe gradi Marko Čeko, naš mladi atletičar, koji je odlučio ostati u Kninu, iako je imao ponude iz Amerike, jer je, kako je sam nekoliko puta naglasio, kod kuće dobio sve uvjete. I to je svima nama najveća nagrada - kazala je ministrica Brnjac te dodala da su uspjesi vrhunskih sportaša samo šlag na tortu, ali da su sportski objekti namijenjeni svim građanima RH.

- Briga o sportskoj infrastrukturi jedan je od Općih ciljeva prvog strateškog dokumenta u području sporta - Nacionalnog programa športa 2019.-2026., prihvaćenog prošle godine. Vjerujem da ćemo upravo kroz ove projekte pomoći našim građanima da postanu zdraviji i aktivniji, a sportašima diljem Hrvatske da nas svake godine oduševljavaju novim uspjesima. Ministarstvo turizma i sporta nastavit će pružati podršku sustavu sporta u ovom kriznom razdoblju, ali i raditi na ostvarenju strateških ciljeva koje je ova Vlada odlučila ostvariti u godinama koje dolaze - dodala je ministrica Brnjac, a potom potpisala ugovore u nazočnosti državnog tajnika za sport Tomislava Družaka. 

Projekti koji će biti sufinancirani u 2020. obuhvaćaju područje cijele Hrvatske. Radit će se na izgradnji, obnovi ili uređenju raznih vanjskih sportskih borilišta, poput nogometnih i teniskih terena, atletskih staza i višenamjenskih igrališta, a dio sredstava bit će iskorišten za gradnju, rekonstrukciju i opremanje sportskih dvorana. (mts/hoo/vk)