Rim, 23. rujna 2020. - Zimsko izdanje Olimpijskog festivala europske mladeži 2021. (EYOWF 2021.) u finskom Vuokattiju odgođeno je od veljače za prosinac iste godine zbog pandemije COVID-19, kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Europski olimpijski odbori (EOO) složili su se s tom odlukom u suglasju s lokalnim organizatorima događaja.

Novi termin vodećeg multisportskog događaja na europskom kontinentu za sportaše u dobi od 14 do 18 godina je od 11. do 18. prosinca 2021. godine.

- Ovo nikako nije bila lagana odluka. Mjesecima smo se nadali poboljšanju stanja s pandemijom, dovoljno da Vuokatti ugosti mlade sportaše početkom 2021. tj. prema predviđenom planu u veljači. Nažalost, to se nije dogodilo - rekao je vršitelj dužnosti predsjednika EOO-a Niels Nygaard. 

Budući da se broj novih slučajeva COVID-19 približava svom proljetnom vrhuncu u Europi i to bez naznaka kraja pandemije, kao najbolje rješenje dogovoreno je prolongiranje događaja.

- Najvažnije nam je osigurati sigurnost mladih sportaša, a to još neće biti moguće u veljači 2021. - rekao je Mikko Salonen, izvršni direktor Finskog olimpijskog odbora. 

Prije odgode očekivalo se je da će 1800 sportaša iz 48 europskih nacionalnih olimpijskih odbora od 6. do 13. veljače iduće godine sudjelovati u devet sportova i sportskih disciplina. Na programu su: alpsko skijanje, biatlon, hokej na ledu, snowboarding, skijaško trčanje, skijaški skokovi, brzo klizanje na kratkim stazama, umjetničko klizanje i nordijska kombinacija. Uključivanjem hokeja na ledu za djevojke, Vuokatti je spreman postati spolno najuravnoteženiji sportski događaj u povijesti. (eoo/hoo/vk)