Tokio, 24. rujna 2020. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izjavio je kako bi se Olimpijske igre u Tokiju idućeg ljeta mogle održati čak i ukoliko cjepivo ne bude pronađeno cjepivo protiv koronavirusa (Covid-19). Naravno, otkriće učinkovitog cjepiva i brzi testovi na koronavirus svakako bi olakšali održavanje igara.

- Sport se vraća sporo, ali sigurno u svijet i jedan veliki dio sportskih događaja uspješno je organiziran nedavno, posebice utakmice u različitim japanskim ligama. Imamo za primjer i kompleksnija natjecanja, poput Tour de Francea, završenog u nedjelju. To je pokazatelj svima u svijetu da je moguće organizirati sigurna sportska natjecanja i bez cjepiva. Svi smo na istom brodu, a jedina stvar koju moramo raditi je veslati u istom smjeru. Siguran sam da ćemo uspjeti organizirati OI koje će biti povijesne. Zajedno ćemo od njih napraviti uspjeh - optimističan je čelnik MOO-a.  

 

Ljetne olimpijske igre koje su se u glavnom japanskom gradu trebale održati u ljeto ove godine odgođene su zbog pandemije za sljedeće ljeto i počet će 23. srpnja 2021., a organizatori su u više navrata ponavljali da će se Igre održati u bilo kojem obliku i da će biti sigurne za gledatelje kao i za sve sudionike. No, i prema mišljenju Thomasa Bacha, brojni su izazovi pred organizatorima i naprosto je nemoguće pripremiti se za sve scenarije. (moo/hoo/vk)