Zagreb, 23. rujna 2020. - U organizaciji novoutemeljenog Ministarstva turizma i sporta na prostoru uz malo Jarunsko jezero u Zagrebu svečano je otvoren šesti Europski tjedan sporta (od 23. do 30. rujna). Prije nego li je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković otvorio jednotjednu manifestaciju, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u pozdravnoj je riječi istaknula važnost bavljenja sportom i rekreacijom jer nam omogućavaju zdraviji i kvalitetniji život, ali također apostrofirala je i zabrinutost postotkom hrvatske populacije koja to svakodnevno prakticira.

Podsjetila je i na činjenicu da podnaslov prošlogodišnjeg Nacionalnog programa športa 2019.-2026. glasi: „Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportske uspjehe“. Nažalost, istraživanja upućuju na to da se manje od 40 posto hrvatskog stanovništva bavi sportom i rekreacijom. Nazočnima se obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, i to na hrvatskom jeziku.

Inače, priredbu Europski tjedan sporta inicirala je Europska komisija i održava se krajem rujna u svim državama EU pa tako i diljem Hrvatske. Pod sloganom #BeActive posvećen je motivaciji i aktivaciji građana na bavljenje tjelesnom aktivnošću. U bogatom programu na Jarunu brojni su sportski klubovi i udruge, kao i tjelovježbeni centri, demonstrirali okupljenim građanima različite oblike tjelesne aktivnosti. Sudjelovali su predstavnici Hrvatskog hrvačkog saveza, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog squash saveza, Teniskog kluba Špansko, Hrvatske škole Safira, Golden Gyma i brojni drugi sportaši. Program je krenuo #BeActive zagrijavanjem koje je organiziralo Fitness učilište, a zatim su građani prošetali krug oko Jaruna u akciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Hodanjem do zdravlja“. I brojni uglednici, predvođeni premijerom Plenkovićem, okušali su se u sportskim aktivnostima, a spektar sportova u ponudi bio je uistinu raznolik - košarka, odbojka, tenis, mačevanje, hokej na travi, taekwondo, kung-fu, veslanje, kajak, streljaštvo, kuglanje...

Ambasadorica Europskog tjedna sporta Maida Arslanagić prezentirala je sportski program prilagođen djeci i mladima s invaliditetom. Taj projekt su podržali i poznati gimnastičari Tin Srbić i Marijo Možnik te mnogobrojni bivši sportaši. Na jarunskom otvaranju Europskog tjedna sporta sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša koji je iskoristio ovaj događaj i za razgovore s brojnim sportašima i sportašicama čiji natjecateljski duh itekako trpi posljedice pandemije Covid-19.

Europski tjedan sporta završava za tjedan dana (30. rujna) svečanošću u osječkoj Tvrđi. (hoo/vk)