Rim, 13. rujna 2020. - Vodeći dužnosnici Europskih olimpijskih odbora (EOO) ovog su vikenda u sjedištu Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) u Rimu održali sastanak s izaslanstvom poljskog domaćina 3. izdanja Europskih igara (EI), koje bi se trebale održati u Krakovu i Malopoljskoj oblasti u ljeto 2023. godine. 

Sastankom je predsjedavao v. d. predsjednika EOO-a Niels Nygaard, uz asistenciju glavnog tajnika Raffaelea Pagnozzija, a nazočili su mu predstavnici poljske savezne, regionalne i krakovske gradske vlade, uključujući zamjenika premijera i ministra državne imovine Jaceka Sasina, gradonačelnika Krakova Jaceka Majchrowskog i maršala malopoljske regije Witolda Kozłowskog. Nazočni su bili i članovi Poljskog olimpijskog odbora, na čelu s predsjednikom Andrzejem Krasnickim. Rasprave su bile usredotočene na pripreme za Igre, predloženi sportski program i filozofiju Europskih igara, uključujući potencijalne razvojne prilike za Poljsku, Krakov i Malopoljsku regiju.

- Bio je to vrlo produktivan sastanak i bili smo vrlo sretni kad smo vidjeli tako snažnu predanost poljskog izaslanstva. Radili smo kao tim i postigli konkretne rezultate, postavivši precizan putokaz za budućnost. Radujemo se što ćemo nastaviti dalje u istom duhu - kazao je v. d. predsjednika EOO-a Nygaard.
Dopredsjednik poljske vlade Jacek Sasin naglasio je kako su Europske igre izvrsna prigoda za promociju zemlje te dodao: - Poljska vlada vidi gospodarske i socijalne mogućnosti povezane s organizacijom Igara 2023. u Krakovu i Malopoljskoj regiji. Zadovoljan sam što smo skupa sa svim partnerima dogovorili preliminarni popis sportskih disciplina, a to će omogućiti izradu konkretnih investicijskih planova u bliskoj budućnosti.
Dvije strane dogovorile su preliminarni popis od 23 sporta za Igre, podložan doradi nakon pregovora sa svakom od njihovih europskih i svjetskih federacija. Ključni kriterij za odabir bio je hoće li pojedini sport koristiti Europske igre kao svoje kontinentalno prvenstvo i/ili nuditi i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Na preliminarnom popisu sportova su: badminton, biciklizam (cestovni i planinski), breakdance, dizanje utega, gimnastika, hrvanje, judo, kanu (slalom i sprint), karate, košarka 3x3, mačevanje, moderni petoboj, odbojka (dvoranska i na pijesku), planinsko trčanje, ragbi 7, rukomet na pijesku, sinkronizirano plivanje, skijaški skokovi (ljeto), sportsko penjanje, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo i triatlon. 
Predsjednik poljskog NOO-a Krasnicki rekao je da je vrlo zadovoljan raspravama i ishodima sastanka: - Bio je to vrlo plodan sastanak tijekom kojeg su obrađena mnoga pitanja u vezi s organizacijom Igara. Siguran sam da ćemo, uz podršku poljske vlade i učinkovitu suradnju grada Krakova i vlasti iz Malopoljske regije, moći organizirati veliko sportsko događanje u Poljskoj 2023. godine. 

Član Izvršnog odbora EOO-a Zlatko Mateša govorio je o događaju u kontekstu povijesti i filozofije Europskih igara, naglasivši i socijalne beneficije koje države domaćini mogu dobiti u naslijeđe nakon organizacije takvog događaja:

- To je projekt od obostrane koristi. S naše strane ključna riječ je fleksibilnost. Promoviramo policentrični pristup, uz sudjelovanje više gradova. Ne želimo da gradite dodatnu infrastrukturu, osim ako vam neće trebati za budućnost. Budite sigurni da se sve navedeno može postići bez prevelikih troškova. Usvajanjem Olimpijske agende 2020, održivost je za nas načelo rada. Igre će, uz sudjelovanje 50 europskih država, ojačati položaj Poljske i na razini Europske unije te poboljšati njezine diplomatske veze.

Sastanak u Rimu uslijedio je nakon nedavnog trodnevnog inspekcijskog posjeta EOO-a poljskim domaćinima od 30. srpnja do 1. kolovoza. Termin održavanja trećeg izdanja Europskih igara je od 9. do 25 lipnja 2023. godine. (eoo/hoo/vk)