Ispis

Krakov, 30. srpnja 2020. - Dužnosnici Europskih olimpijskih odbora (EOO) završili su trodnevni vrlo konstruktivni posjet Krakovu i Malopoljskoj oblasti, poljskim domaćinima trećeg izdanja Europskih igara 2023. godine. Izaslanstvo EOO-a, predvođeno vršiteljem dužnosti predsjednika EOO-a Nielsom Nygaardom i glavnim tajnikom Raffaeleom Pagnozzijem, započelo je posjet sastancima u Varšavi s ministrima Poljske vlade, prije nego što je krenulo u Krakov i Malopoljsku regiju radi inspekcijskih obilazaka brojnih sportskih i smještajnih objekata koji bi za tri godine trebali ugostiti najbolje europske sportaše i sportašice.

- Tijekom tjedna vodili smo plodne razgovore sa svim našim poljskim kolegama u Varšavi, Krakovu i Malopoljskoj i rekao bih da je veliki optimizam kod njih prevladavajući osjećaj, jer cijela regija gleda naprijed u postapandemijsko vrijeme i svi se nadamo Igrama s našim elitnim sportašima, samo godinu dana uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. - kazao je v. d. predsjednika EOO-a Nygaard.

U srijedu se delegacija EOO-a sastala s prvim dužnosnikom Krakova Jacekom Majchrowskim i maršalom Malopoljske regije Witoldom Kozlovskim, a razgovaralo se o pripremama za Igre.

- Sve u svemu, to su bili vrlo plodni trodnevni razgovori. Već možemo osjetiti oduševljenje zbog sljedećeg izdanja Europskih igara. Iz Poljske smo otišli još sigurniji da će Krakov i Malopoljska 2023. biti domaćini nezaboravnog događaja - izjavio je glavni tajnik Raffaele Pagnozzi.

Identičan stav dijelio je i malopoljski maršal Kozlovski: - Zajedno pišemo nove stranice povijesti poljskog, europskog i globalnog sporta. Europske igre 2023. bit će veliko slavlje za sportaše i navijače. To je ujedno i sjajna prilika za veliku promociju Malopoljske regije, a taj događaj mogao bi biti i odlučujući poticaj za jačanje razvoja cijele naše regije.

Izaslanstvo EOO-a u Varšavi održalo je sastanke i s dopredsjednicima Poljske vlade - ministrom razvoja Jadwigom Emilewiczem, ministrom državne imovine Jacekom Sasinom, te ministricom sporta Danutom Dmowska-Andrzejuk, za sadržajno bogat razgovor, od logistike i infrastrukture do sportskog programa i načina razvoja i promocije turizma u regiji.

Predstavnike EOO-a pratio je tim Poljskog olimpijskog odbora, na čelu s predsjednikom Andrzejem Kraśnickim. Zajedno su pregledali brojne konferencijske i sportske objekte u Krakovu i Malopoljskoj oblasti, uključujući ICE Kongresni centar Krakov, Arenu Tauron, Sportsko-rekreacijski centar, Stadion Wisła Krakov, krakovski Gradski stadion, Krakovsku akademiju za tjelesni odgoj, kao i Središnji sportski centar Zakopane.

- Trenutno se razmatra sportski program, odnosno sportovi i discipline u kojima će se odigrati Europske igre. Odluku o tome donijet će organizatori u dogovoru s EOO-om i europskim sportskim federacijama. Ključna za odluku bit će, između ostaloga, i postojeća sportska infrastruktura. Sportaši i navijači trebaju znati da će se tijekom 3. europskih igara održati i kvalifikacije za OI Pariz 2024. - kazao je Kraśnicki na zajedničkoj konferenciji za medije u Kongresnom centru ICE u Krakovu.

U osmeročlanom EOO-ovu izaslanstvu u Poljskoj bio je i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, član Izvršnog odbora EOO-a te dopredsjednik Koordinacijskog povjerenstva za 3. europske igre Krakov i Malopoljska oblast 2023. godine. I njegovi dojmovi o poljskim domaćinima EI iznimno su pozitivni. Istaknuo je da Poljska vlada u cijelosti podupire ovaj događaj te da postojeća sportska infrastruktura zadovoljava potrebe Igara. Predsjednika HOO-a razveselila je i činjenica da će buduće Sportsko selo nakon Igara u cijelosti ostati na raspolaganju studentima i studenticama. (eoo/hoo/vk)