Zagreb, 16. srpnja 2020. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ potpisali su sporazum o suradnji koji bi trebao pridonijeti promicanju integracije romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo te razvoju sporta, sportskih vrijednosti i sportske infrastrukture u okviru zajedničkih interesa dviju udruga.

Potpise na sporazum u središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora stavili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i predsjednica romskog Saveza Suzana Krčmar, koja je potom istaknula da „Kali Sara“ kao jedan od najvećih romskih saveza u Europi, sa 40-ak udruga-članica, u svojim redovima ima velik broj mladih sportaša.

- Zbog velikog interesa i prisutnosti sporta u romskoj zajednici u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem izgradili smo 16 višenamjenskih sportskih igrališta u romskim naseljima u Hrvatskoj - kazala je Krčmar.
Događaju je nazočio i reizabrani predstavnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, koji je izjavio:
- Osjećam se vrlo sretnim jer je prvi put jedna romska zajednica potpisala ugovor o suradnji s jednim nacionalnim olimpijskim odborom, kao što je u ovom slučaju učinila udruga „Kali Sara“ s Hrvatskim olimpijskim odborom. U 20 godina, koliko se bavim problematikom Roma, nisam čuo za tako nešto u drugim državama. Zahvaljujem predsjedniku Mateši što nas je prepoznao kao partnere i vjerujem da ćemo ovim sporazumom lakše ostvariti buduće projekte, za koje planiramo participirati i za sredstva iz EU-fondova.

Nakon što je potpisivanje sporazuma pozdravio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za Olimpijski program Damir Šegota, upoznavši nazočne s najnovijim informacijama o otkazanim tokijskim Igrama za 2021. godinu, čelnik HOO-a Mateša iznova je apostrofirao najvažniji segment sporazuma:
- Dulje vrijeme pratimo napore saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i središnje udruge Roma u RH, koji pokušavaju što bolje integrirati romsku zajednicu u hrvatsko društvo. Sport je odličan način za to i vjerujem da će se, uz nastavak infrastrukturnih projekata, taj proces dodatno poboljšati. S predsjednicom Krčmar usuglasio sam ideju o godišnjem susretu predstavnika njihove udruge i HOO-a u tri sporta - nogometu, košarci i odbojci, s intencijom da to prijeđe u tradiciju. (hoo/vk)