Lausanne/Zagreb, 10. lipnja 2020. - Donedavna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kandidirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), a potvrda njezina imenovanja u svojstvu individualne članice IO-a očekuje se na videosjednici MOO-a 17. srpnja. Osim bivše hrvatske državne poglavarice, nominirane su još dvije žene - saudijska princeza Reema Bandar Al-Saud, Kubanka Maria de la Caridad Colón Ruenes te dvojica muškaraca - predsjednik Svjetske atletske federacije Britanac Sebastian Coe i Mongolac Battushig Batbold.

- S izborom spomenutih pet kandidata MOO i cijeli olimpijski pokret će dobiti na širini vrijednih vještina i stručnosti, a povećamo i broj ženskih članova na 39 - kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Predlažući tri kandidatkinje u vodeće tijelo, MOO ponovno pokazuje svoju opredijeljenost za promicanje rodne ravnopravnosti, provođenjem preporuke Projekta preispitivanja ravnopravnosti spolova na upravljačkim pozicijama, a koji je postavio cilj da na 30 posto pozicija u sferi donošenje odluka do 2020. godine budu zastupljene žene. Prije nekoliko dana MOO je objavio sastav svojih komisija. S udjelom od 47,7 posto žena u članstvu komisija MOO je dobio konkretan ishod reformi iz Olimpijske agende 2020.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša pozdravio je kandidaturu bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Izvršnom odboru Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). S dubokim uvjerenjem da će biti i izabrana u vodeće tijelo svjetskog olimpizma, Mateša je istaknuo:

- Jako smo zadovoljni samom mogućnošću da bi Hrvatska mogla imati novog predstavnika u MOO-u, nakon bivšeg čelnika HOO-a te aktivnog, a sada počasnog člana MOO-a, Antuna Vrdoljaka, koji je dao ogroman doprinos stvaranju, priznavanju i ugledu Hrvatskog olimpijskog odbora u svijetu. Čestitamo gospođi Kolindi Grabar Kitarović već na samoj kandididaturi, budući da je uvrštena među pet kandidata i kandidatkinja na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Vjerujemo da će članstvom u tom prestižnom tijelu pridonijeti i daljnjoj afirmaciji hrvatskog sporta te zaštiti njegovih interesa. Ovaj čin ujedno je i veliko priznanje hrvatskom sportu. (hoo/vk)