Split, 3. svibnja 2020. - Odlukom splitskog Gradskog vijeća, legendarni nogometaš Hajduka Ivan Gudelj dobitnik je Nagrade Grada Splita za ovu godinu. Gudelj je laureat u konkurenciji osobnih nagrada, a dodjeljuju se i skupne te one za životno djelo.

Rodio se u Imotskom 21. travnja 1960. godine. Nogometnu karijeru započinje u Mračaju iz Runovića, tadašnjem najozbiljnijem klubu u Imotskoj krajini. Još kao pionir, 1975. godine, dolazi u Hajduk na preporuku šefa omladinskog pogona Hajduka Andrije Ankovića. Godinu dana poslije Josip Duvančić ga priključuje prvoj momčadi. Debitirao je za Hajduk na Trofeju Marjana 1977. godine. Prvi pogodak za seniorsku momčad Hajduka postigao je 1978. godine u prvenstvenoj utakmici protiv Budućnosti.
Za seniorsku momčad Hajduka odigrao je 362 utakmice i postigao 93 pogotka. Za A reprezentaciju Jugoslavije nastupio je od 1980. do 1986. godine kao nogometaš Hajduka 33 puta i postigao tri pogotka.
Kao kapetan omladinske reprezentacije imao je čast podići pehar Kupa prvaka Europe 1979. godine u Beču. Na istome je proglašen najboljim igračem. Godinu dana ranije na istom natjecanju u Varšavi, bio je dio reprezentacije do 19 godina koja je osvojila srebrnu medalju, a na Europskom prvenstvu do 21 godinu 1980., bio je dio reprezentacije koja je podijelila treće mjesto. Sudionik je Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine.
Godine 1982. postaje najmlađi kapetan reprezentacije Jugoslavije u povijesti noseći prvi put traku na utakmici protiv Bugarske u Sofiji. Jugoslavija je pobijedila 1:0.
Vrhunac nogometne karijere dostiže 1982. godine. U anketi Slobodne Dalmacije proglašen je za najboljeg sportaša Dalmacije, a u većini novinskih anketa za najboljeg nogometaša Jugoslavije. Nastupa na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i prema izboru francuskog magazina L’ Equipe uvršten je u idealnu postavu prvenstva 1982. godine. Nastupio je za reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Francuskoj 1984. godine. U svim uzrastima predvodi svoj Hajduk nastupivši na gotovo svim pozicijama u momčadi. Unatoč kratkoj nogometnoj karijeri ipak je osjetio zadovoljstvo osvajanja naslova prvaka s Hajdukom u prvenstvenoj sezoni 1978./79. i osvajanje kupa u sezonama 1983./84. i 1986./87.
U 25. godini mogao je među brojnim ponudama birati europski klub u koji će prijeći kad navrši 28 godina. Tadašnji igrači nisu smjeli otići ranije u inozemstvo. Najuporniji je bio madridski Real, ponudivši mu predugovor koji je odbio.
U sastavu Hajduka igrao je u povijesnim europskim susretima: četvrtfinalu Kupa prvaka 1980. godine, četvrtfinalu Kupa kupova 1978. godine i polufinalu Kupa UEFA 1984. godine. Posljednji susret u dresu Hajduka odigrao je 13. rujna 1986. godine.
Nakon zbog bolesti prekinute karijere poslije kratke stanke nogometu se vraća kao trener. Na preporuku Miljana Miljanića s nepunih dvadeset sedam godina postao je trener olimpijske reprezentacije Jugoslavije. Vodio je potom Primorac iz Stobreča i uveo ga u Prvu ligu. Slijede Zadar, austrijski Vorwärts Steyr i Dubrovnik. Završivši višu trenersku školu, posvetio se radu u HNS-u kao instruktor za dalmatinsko područje i izbornik kategorija U–16 i U–17. Vodio je mladu reprezentaciju Hrvatske U–21. Dio prvenstvene sezone 2005./06. bio je trener Hajduka.
Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, stekavši zvanje profesora kineziologije. U matičnoj sredini obnašao je dužnosti predsjednika Zbora nogometnih trenera Splitsko-dalmatinske županije, a bio je i potpredsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.
O njegovom životu napisana je knjiga i snimljen film.
Supredlagatelj kandidature Ivana Gudelja za osobnu Nagradu Grada Splita bio je i HNK Hajduk.
Čestitamo našem Ivanu! (hoo/jg)