Peking, 6. svibnja 2022. - Prema odluci Azijskog olimpijskog vijeća, 19. izdanje Azijskih igara, s prvotnim terminom održavanja od 10. do 25. rujna ove godine, odgođeno je za 2023. godinu. Domaćinstvo najvećeg azijskog kontinentalnog višesportskog natjecanja za ovu godinu dodijeljeno je Kini, koja se potrudila da taj događaj u svim segmentima ponese epitet zelenih i pametnih Igara. 

Iako se u priopćenju, koje prenosi i kineska javna televizija (CCTV), ne precizira službeni razlog odgode natjecanja, za pretpostaviti je da je odgodu izazvao najnoviji val pandemije Covid-19. Igre su se trebale održati u Hangzhou, udaljenom 175 km od Šangaja, čije je stanovništvo zbog širenja koronavirusa od početka travnja u karanteni. Novi datum održavanja Azijskih igara bit će objavljen naknadno.

Prije mjesec dana organizatori Azijskih igara s ponosom su objavili kako je svih 56 sportskih objekata spremno za Igre više od pet mjeseci uoči njihova svečanog otvaranja te pola godine uoči kontinentalne smotre parasportaša, planirne za listopad.

Podsjetimo koronavirusna pandemija u prošle je dvije godine bitno utjecala na kalendar velikih sportskih natjecanja, a najznačajnija odgoda dogodila se 2020. godine kada su ljetne Olimpijske igre u Tokiju prolongirane za godinu dana.