Zagreb, 9. studenoga 2020. - Unatoč pandemiji COVID-19 i velikom zastoju planiranih sportskih događaja ove jeseni, hrvatski sportaši i sportašice imali su u netom proteklom vikendu brojne - većinom uspješne - ispite u međunarodnoj konkurenciji.

Prije 12. profesionalnog trijumfa boksača Filipa Hrgovića u noći sa subote na nedjelju, najbolji hrvatski rukometaši ostvarili su u Osijeku pobjedu 31-27 nad izabranicima susjedne Mađarske. Iako nije riječ o zvučnijem natjecanju (EHF-ov kup), veseli povratak u "akciju" i pobjednički duh jedne od najomiljenijih nacionalnih sportskih momčadi koja nas je prije deset mjeseci razgalila osvajanjem europskog srebra.

Na sedmom izdanju hrvačkog Grand Prix natjecanja Zagreb Open naši su predstavnici osvojili šest medalja - Dominik Etlinger (do 72 kg) i Ivan Lizatović (do 62 kg) zlatna odličja, Ivan Huklek (do 87 kg) i Marko Koščević (do 130 kg) srebrna, a Karlo Kodrić (do 82 kg) i Filip Smetko (do 87 kg) brončane kolajne. U momčadskom redoslijedu naši su reprezentativci bili drugi, iza Turske, dok je trećeplasirana reprezentacija Srbije.

Međunarodne ispite imale su i hrvatske plivačke snage na dvodnevnom 48. međunarodnom mitingu HAPK Mladost 2020. Na 25-metarskom plivalištu u zagrebačkom ŠP Mladost nastupilo je više od 400 plivačica i plivača iz BiH, Srbije, Slovenije, Slovačke, Italije i Velike Britanije. Naravno, vrlo konkurentne i učestale na pobjedničkom postolju bile su i domaće uzdanice iz klubova od sjevera do juga Lijepe naše.  

Hrvatski Davis Cup reprezentativac Mate Pavić zaustavljen je u finalu ATP turnira Masters 1000 serije u Parizu u konkurenciji parova s brazilskim tenisačem Brunom Soraesom. Nakon što je hrvatsko-brazilski par propustio realizirati četiri meč-lopte, slavili su Kanađanin Felix Auger-Aliassime i Poljak Hubert Hurkacz sa 2-1 u setovima.

Na novoj etapi Svjetskog kupa u Francuskoj slalomaš u kanuu na divljim vodama i evidentni kandidat za OI u Tokiju, Matija Marinić, nije uspio ponoviti vrlo dobro 4. mjesto iz prethodne utrke SK-a u Sloveniji. Unatoč trećem mjestu u polufinalu po ostvarenoj brzini, zbog tehničkih pogrešaka nije izborio nastup u završnici. Bio je 13.

Nakon juniorskog EP-a početkom mjeseca, u Poreču se održava i mlađeseniorsko Europsko prvenstvo u judu (9. i 10. studenoga), na kojem hrvatske boje brane vrlo respektabilne judaške predstavnice i predstavnici. (hina/hoo/vk)