Zagreb, 1. svibnja 2020. - Zbog pandemije koronavirusa Svjetske igre na pijesku, planirane za 2021., odgođene su za 2023. godinu. Izvršno vijeće Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC), pod čijom se ingerencijom održavaju Igre, priopćilo je da se događaj neće organizirati sljedeće godine, "kako bi ublažio pritisak na nacionalne olimpijske odbore (NOO) i osigurao da se mogu usredotočiti na pripremu svojih sportaša za godinu kasnije preusmjerene Olimpijske igre Tokio 2020., kao i Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom 2022. godine”.

Ova odgoda mogla bi navesti ANOC na još jednu odluku - da se ovaj događaj protegne na svake četiri godine, umjesto svake dvije, kako je prvotno planirano. Domaćin novog izdanja bit će poznat iduće godine.

Članovi Izvršnog vijeća ANOC-a iz Amerike izrazili su nadu da se događaj 2023. godine neće "preklopiti" s Panameričkim igrama, koje bi se trebale održati od 20. listopada do 5. studenoga u Santiagu.

Podsjetimo, premijerne Svjetske igre na pijesku održane su od 12. do 16. listopada 2019. godine u Dohi (Katar), nakon otkazivanja domaćinstva San Diega (SAD), jer lokalni organizatori nisu uspjeli prikupiti potreban novac za njihovo financiranje. U 13 sportova sudjelovali su predstavnici iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora. 

- ANOC je stvorio Svjetske igre na pijesku ponajprije u korist NOO-a i njihovih sportaša, omogućujući NOO-ima povezivanje s novom generacijom sportaša i navijača. Budući da je OI Tokio 2020. prolongiran za sljedeću godinu, a ZOI Peking 2022. dogodit će se nešto više od šest mjeseci kasnije, Izvršno vijeće ANOC-a odlučilo je održati Igre kako najbolje odgovara interesima NOO-a. I dalje ćemo ostati fleksibilni i prilagođavati se okolnostima kako bismo osigurali dugoročno održiv uspjeh ANOC-ovih Svjetskih igara na pijesku - poruke su v. d. predsjednika ANOC-a Robina Mitchella.

Također je dodao da će odgađanje Svjetskih igara na pijesku 2021. rasteretiti NOO-e u idućoj godini i osigurati im optimalno vrijeme za pripreme kako bi na Igre 2023. godine poslali svoje najbolje sportaše i sportašice.

Svjetske igre na pijesku posljednji su događaj koji je kalendarski pomaknut u tzv. domino efektu, nakon što su tokijske Olimpijske igre odgođene za 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine zbog pandemijskog širenja virusa Covid-19. (anoc/hoo/vk)