Lausanne, 29. travnja 2020. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach u otvorenom je pismu pod nazivom "Olimpizam i Korona" pozvao sudionike olimpijskog pokreta širom svijeta na pokretanje sveobuhvatne rasprave o "izazovima s kojima se suočavamo i mogućnostima koje imamo", uz poruku da će aktualna situacija trebati svu našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost. Bach je pozvao i na izradu novog kalendara sportskih događaja, koji je u potpunosti narušen zbog pandemije koronavirusa i zaustavljanja sportskih natjecanja.

- S globalnom pandemijom Covid-19 svi živimo u velikoj neizvjesnosti. U ovom trenutku još smo daleko od toga da možemo reći kako se ta nesigurnost smanjuje. Svi tek počinjemo razumijevati dalekosežne posljedice koronavirusne krize širom svijeta. Ono što je sigurno, jest da je ova pandemija bitno utjecala i da će bitno utjecati na sva područja društva, uključujući sve nas u svijetu sporta - piše čelnik svjetskog olimpizma te nastavlja:

- Sasvim je izvjesno da nitko od nas vjerojatno neće moći provesti sve aktivnosti planirane prije ove krize. Stoga svi trebamo pozorno pogledati koji su prioriteti i sve ih prilagoditi novoj situaciji. Također, i financijski pritisak zahtijeva od nas da se prilagodimo. Aktualna situacija trebat će svu našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost. Svi trebamo činiti žrtve i kompromise. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere. Ova situacija zahtijeva da svako od nas učini svoj dio, a to se odnosi na sve nas, uključujući i MOO.

Predsjednik MOO-a je naglasio kako zajednička radna skupina simboličkog naziva "Evo nas" već radi punom brzinom na vrlo profesionalan način te je, prema njegovim riječima, utvrdila prioritete i strategiju upravljanja kako bi odgođene Olimpijske igre u Tokiju bile izvedive i uspješne:

- Prioriteti uključuju prije svega stvaranje sigurnog okruženja za zdravlje svih sudionika Igara. Ovdje se možemo i dalje oslanjati na savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o potencijalnim prilagodbama u organizaciji masovnih okupljanja.

Bach je predložio široko savjetovanja pod vodstvom Međunarodnog olimpijskog odbora, predloživši:

- Još su stari Grci, kojima dugujemo Olimpijske igre, znali da sa svim krizama dolazi prilika. Iskoristite ovu priliku na način da naše jedinstvo i kreativnost izađu iz ove krize još jači nego prije. Svijetu u postkoronarovirusnom razdoblju trebat će sport, a mi smo spremni doprinijeti njegovom oblikovanju s našim olimpijskim vrijednostima.

Za Thomasa Bacha nezaobilazna je i činjenica da će trenutačna zdravstvena kriza dovesti do duge gospodarske krize, čiji utjecaj na sport može biti različit od države do države.

- To će uvelike ovisiti o važnosti koju će vlade dati ogromnom društvenom kapitalu koji predstavlja sport, kada je riječ o dodjeli financijske pomoći koju im pružaju za oporavak gospodarstva. Nedavna studija u Europi je pokazala da sport doprinosi s više od dva posto BDP-u, što ga čini ekonomski važnijim od većine tradicionalnih gospodarskih sektora. Sport nije dio problema, ali može biti dio rješenja. Da bi se to postiglo, vlade moraju uključiti sport u svoje programe gospodarske podrške.

Prvi čovjek svjetskog sporta u svom se pismu osvrnuo i na sve popularniji e-sport, čija je atraktivnost dodatno došla do izražaja u vrijeme pandemije Covid-19:

- S obzirom na socijalnu distancu koju zahtijeva ova zdravstvena kriza, morati razmotriti što društveno distanciranje može značiti za naše odnose s e-sportom. Neki međunarodni sportski savezi dokazali su se u korištenju moderne tehnologije i pripremi natjecanja na daljinu. Moramo raditi na tome i iskoristiti ove nove izazove i mogućnosti. (moo/hoo/hina)

 

Pismo predsjednika MOO-a: Olimpizam i korona