Zagreb, 17. travnja 2020. - Hrvatski sabor u petak je usvojio Zakon o dopunama Zakona o sportu kojima se reguliraju mjere pomoći sektoru sporta kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom koronavirusa u tom području. Usvojenim dopunama Zakona o sportu, čelniku tijela državne uprave nadležnom za područje sporta omogućuje se donošenje Odluke o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta pogođenim pandemijom COVID-19.

Uz to, usvojenim dopunama također se omogućila prilagodba donošenja propozicija i sustava natjecanja u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo, kako bi svi bili regularni i u skladu sa Zakonom.

- Stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o sportu sljedeći tjedan ćemo početi s prijavama za potporu očuvanja radnih mjesta u sektoru športa - najavio je danas državni tajnik za šport Tomislav Družak.

Svi korisnici svoje prijave će ostvarivati putem aplikacije, objavljene na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), a pravo na prijavu imat će sportska udruga - sportsko dioničko društvo/klub, koji je član nacionalnog sportskog saveza te sportski savezi i županijske sportske zajednice.

- Svi klubovi moći će zatražiti naknadu za plaće za sportske radnike, odnosno trenere, voditelje, instruktore, fizioterapeute i ostalo administrativno i tehničko osoblje. Jednostavnije rečeno, za sve one koji, naravno uz sportašice i sportaše, čine srž našeg sportskog sektora, koji bez njih ne bi niti postojao - pojasnio je Družak.

Za ovu mjeru pomoći u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport prenamjenom sredstava osigurano je 40 milijuna kuna, a potpora će se moći ostvariti za mjesec ožujak do 3250 kuna te za mjesec travanj i svibanj do 4000 kuna.

- Potpora će se moći ostvariti za one radnike s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu te za koje ne prima plaću iz nekih drugih javnih izvora. Prema našim procjenama ova mjera trebala bi obuhvatiti oko 3000 sportskih djelatnika, ali točan broj ćemo saznati tek kad nam stignu prijave - zaključio je državni tajnik Družak.

U ponedjeljak, 20. travnja 2020., svi zainteresirani mogu se prijaviti od 10 sati za ostvarivanje prava na potporu na stranici SDUŠ-a www.sdus.hr    (hina/hoo/vk)