Zagreb, 12. ožujka 2020. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u organizaciji Instituta za turizam RH u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu održano je XV. izdanje Rasprava o turizmu. Ovom prigodom tema je bila “Sportski turizam - možemo li više i kako?”

Uvodnu prezentaciju priredila je znanstvena savjetnica u Institutu za turizam i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Sanda Čorak. Ukazala je na trendove u razvoja sporta i turizma te na povezanost i koristi od tih dvaju područja “važnih za korištenje slobodnog vremena ljudi”. Na kraju je dala i odgovor na pitanje kako dalje: jačanjem komunikacije, stvaranjem projektnih timova za učinkovitije korištenje novca iz EU-fondova, kontinuiranim radom na podizanju kvalitete, mjerenjem ukupnih učinaka i primjenom dobivenih rezultata istraživanja…
Uslijedila je zanimljiva panel-rasprava, u kojoj su, osim Sande Čorak i moderatora Đure Tomljenovića, sudjelovali: državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, predsjednik Uprave tvrtke Maistra d. d. Tomislav Popović i proslavljeni rukometni olimpijac Goran Šprem kao predstavnik ugledne agencije Uniline.

Počevši od predsjednika HOO-a Mateše, koji je uvodno kazao da se sport mora promatrati isključivo kao industrija (sporta), većina sudionika je kao problem razvoja sportskog turizma istaknula sportsku infrastrukturu. I to - u manjoj mjeri njezin nedostatak u domaćim turističkim destinacijama, nego kudikamo više - nepostojanje jedinstvenog registra sportskih objekata u RH. Za dobar primjer učinkovitog spoja sporta i turizma Mateša je naveo tursku pokrajinu Antaliyju. Državni tajnik Glavina apostrofirao je potrebu definiranja dionika procesa, zajedničkih interesa i plana djelovanja.
Puno prijepora izazvala je i “stara tema” o golf-turizmu i "propuštenoj prilici" da se Hrvatska upiše na mapu svjetskih golferskih destinacija. U raspravi su sudjelovali i brojni gosti u ispunjenoj dvorani Napretkova kulturnog centra, a umjesto generalnog zaključka, sama po sebi nametnula se najava novih skupova i rasprava u potrazi za rješenjima u ovom iznimno važnom gospodarskom području za RH. (hoo/vk)