Zagreb, 8. ožujka 2020. - Olimpijske igre, koje bi se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza u Tokiju, bit će prve Igre u povijesti s uravnoteženom spolnom zastupljenošću jer će na njima sudjelovati 48,8 posto sportašica, dok se ideal spolne ravnopravnosti u sportu očekuje na OI u Parizu 2024. godine, na kojima će nastupiti jednak broj sportašica i sportaša.

Kako bi osigurao potpunu rodnu zastupljenost Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučio je ovog tjedna u Lausanni da u Tokiju u svakoj od 206 ekipa plus u olimpijskom timu MOO-a za izbjeglice mora nastupiti barem jedna ženska osoba (sportašica) i jedan sportaš.

- Izmijenili smo i pravila kako bismo nacionalnim olimpijskim odborima omogućili nominiranje muškog i ženskog predstavnika za zajedničko nošenje zastave tijekom svečanosti otvaranja Igara. Ohrabrujemo sve nacionalne olimpijske odbore da iskoriste ovu mogućnost. S ove dvije inicijative MOO šalje još jednu izuzetno snažnu poruku da je ravnoteža spolova stvarnost na Olimpijskim igrama - izjavio je dokazani pobornik spolne ravnopravnosti u sportu, predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Od 1900. godine, kada su po prvi put 22 žene sudjelovale na Olimpijskim igrama u Parizu, pa sve do 2018. godine, kada su Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu bile prvi u potpunosti spolno uravnoteženi olimpijski događaj u povijesti (po 2006 mladih sportašica i sportaša), MOO je poduzeo mnoge napore za postizanje ravnoteže spolova na Igrama.
Za OI u Londonu 2012. godine postignut je značajan napredak u tome što su po prvi put svi nacionalni olimpijski odbori uspjeli uključiti barem jednu sportašicu u svoju delegaciju. U olimpijskim reprezentacijama Bruneja, Saudijske Arabije i Katara po prvi put u povijesti sudjelovale su i sportašice. Međutim, niti jedno dosadašnje izdanje Olimpijskih igara ne može se pohvaliti podatkom da je svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora imalo zastupljeno najmanje jednog sportaša i jednu sportašicu u svojim delegacijama.
Pored toga, nedavno je donesen niz važnih odluka za stvaranje izjednačenijih kvota sportaša i sportašica za Tokio 2020. Četiri međunarodna natjecanja prvi će put prijeći na rodno uravnotežene događaje (kajak/kanu, veslanje, streljaštvo i dizanje utega). I ove akcije dovest će do očekivanog novog rekorda sudjelovanja žena od 48,8 posto - u Tokiju 2020., uz obvezu postizanja pune ravnopravnosti spolova na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
MOO je sam odredio novi put u unaprjeđivanju rodne ravnopravnosti na sportskim borilištima, ali i šire, što je potvrdio i pokretanjem vlastitog Projekta za reviziju ravnopravnosti spolova 2018. godine.
Svi sudionici olimpijskog pokreta i oni izvan njega rade na postizanju ravnopravnosti spolova na Olimpijskim igrama i Olimpijskim igrama mladih (OIM), ali i na ravnopravnosti žena u upravljačkim strukturama međunarodnih sportskih organizacija. Primjerice, čak 46 posto članstva u komisijama MOO-a trenutačno čine žene. To se svakako može nazvati povijesnim dometom borbe za ravnopravnost spolova u sportu. Od 2013. godine udio žena u komisijama MOO-a više se nego udvostručio, a taj proces ne poklapa se slučajno s dolaskom na čelo MOO-a Nijemca Thomasa Bacha (rujan 2013.) i donošenjem Olimpijske agende 2020.  (moo/hoo/vk)

 

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR ŽELI SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA SVIM HRVATSKIM SPORTAŠICAMA, TRENERICAMA, SPORTSKIM DUŽNOSNICAMA I SVIM LJUBITELJICAMA SPORTA!