Zagreb, 6. ožujka 2020. - U organizaciji Hrvatske studentske asocijacije (HAS) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu četvrtu godinu zaredom održana je konferencija Business u sportu (BUS), a u njezinu sklopu i vrlo zanimljiv panel "BUS za Tokyo". Sudjelovali su evidentni olimpijci za Igre u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza) Martin Sinković i Tin Srbić, izbornik muške košarkaške reprezentacije Veljko Mršić i voditelj Odjela za Olimpijski program Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Damir Šegota, koji ima bogato iskustvo višestrukog šefa Misije na (Z)OI-ima.

Sudionici su govorili o dosadašnjim olimpijskim nastupima (Srbić je jedini debitant) ili o očekivanjima od predstojećih Igara, a pritom se moglo čuti i obilje anegdota s olimpijskih natjecanja i iz olimpijskih sela. Kada su došla na red studentska pitanja, prvo je upućeno Damiru Šegoti - "hoće li biti Igara u Tokiju zbog aktualne situacije u svijetu sa širenjem koronavirusa?" Šegota je odgovorio da MOO, pa tako i HOO, još uvijek vjeruju da će se sve odigrati u predviđenim terminima. 

U ime bratskog veslačkog dvojca Martin Sinković je ponovio ambiciju za osvajanjem zlata, kao i u Riju 2016. godine, a Tin Srbić nije želio ništa prognozirati, dodavši da je i nastup na OI veliki uspjeh. Izrazio je uvjerenje da će po dolasku u Tokio sigurno i u njemu proraditi želja za medaljom. Košarkaški izbornik Mršić kazao je da Olimpijske igre za njegovu reprezentaciju počinju u lipnju - na kvalifikacijskom turniru u Splitu. 

Damir Šegota je govorio i o samoj organizaciji Igara. Naglasio je da će u Tokiju veliki izazov biti klimatski uvjeti, što će se posebno odraziti na veslanje, jedrenje, biciklizam, atletiku… Dotaknuo se i vječite teme kome dati akreditacije, apostrofirao je primjere momčadskih sportova i njihove zahtjeve za fizioterapeutima, psiholozima itd. Na njegovo izlaganje nadovezao se Martin Sinković, pohvalivši HOO da uvijek odradi odličan posao na Igrama.

"Olimpijski" panel u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu moderirao je eminentni novinar HRT-a Marko Šapit. (hoo/ml)