Zagreb, 5. ožujka 2020. - Predstavnici tvrtke Toyota Croatia d.o.o, Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva (Tonči Tadić i Ivan Slade Šilović) te tvrtke JTI Zagreb (Siniša Trbojević), u društvu veleposlanice Japana NJ. E. Misako Kaji i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, posadili su na jezeru Bundek u Zagrebu 10 stabala japanskog javora i japanske trešnje te tako nastavili projekt uređenja prvog Japanskog vrta u Zagrebu. Osim što su tim činom zaključili manifestaciju Tjedan Japana u RH, sadržajno su obogatili i spomenuti projekt, koji je 2012. godine započeo HJKGD s partnerom JTI Zagreb, a 2014. godine pridružila im se i Toyota, globalni lider u proizvodnji automobila hibridne tehnologije.

Za obilježavanje nastavka suradnje 2020. godine Toyota je ustupila sadnice pet japanskih javora, a JTI Zagreb pet novih trešanja. Japanski vrt tako od danas broji gotovo 60 stabala japanskih sorti trešnje i javora, koje će svojim cvatom i mirisom uljepšavati šetnju brojnim građanima Zagreba i turistima koji rado posjećuju park i jezero Bundek.

Direktor tvrtke Toyota Croatia d.o.o. Krešimir Bago tom prilikom je istaknuo: - Današnja sadnja pet stabala japanskog javora za Toyotu simbolizira pet olimpijskih krugova. Poznato je da je Toyota globalni partner za mobilnost Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i ovom gestom želimo odati priznanje svim sportašima i timovima koji su na 'putu' za Tokio 2020. No, sadnja stabala i ozelenjavanje okoliša s Toyotom ima i puno dublju poveznicu. Najveći smo proizvođač hibridnih vozila, a zna se da ona omogućavaju mobilnost koja je u skladu sa okolišem. Zahvalni smo na prilici da s partnerima u projektu možemo doprinijeti uređenju parka koji mnogo znači našim sugrađanima. 

Njezina Ekselencija Misako Kaji, japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj, izjavila je kako je ponosna što su upravo japanske tvrtke inicirale i omogućile projekt uređenja japanskog vrta.

- Trešnja je u Japanu simbol proljeća, a javor simbol jeseni, tako da smo uvjereni da će posjetitelji parka uživati u ljepotama stabala tijekom cijele godine. (toyota/hoo/vk)