Zagreb, 28. veljače 2020. - Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pokrenuo je, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO), kreativni nagradni natječaj pod nazivom „Zajedno s olimpijcima #prema suncu“ (od 28. veljače do 1. travnja). Tema natječaja su Olimpijske igre Tokio 2020, a na natječaj se mogu prijaviti sve osnovne i srednje škole, udruge i knjižnice te ostale ustanove koje se bave edukacijom djece i sudjeluju u projektima IRIM-a.

Ideja natječaja je da djeca uz pomoć mentora osmisle projekte kojima će hrvatskim olimpijcima olakšati pripreme za natjecanje i sudjelovanje na Olimpijskim igrama. U svojoj kreativnosti sudionici trebaju uzeti u obzir činjenicu da se Igre održavaju u Japanu, gospodarski i tehnološki jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, te da su temeljne olimpijske vrijednosti: izvrsnost, poštovanje i prijateljstvo, uz moto Igara: brže, više, jače.
Na zadanu temu može se izraditi robot maskota, uređaj koji pomaže sportašima prilikom priprema i treniranja ili informativno-zabavni projekt koji sportašima približava kulturne sličnosti i razlike između Japana i Hrvatske ili drugima ukazuje na kulturu i raznolikost RH.
Hrvatski olimpijci Martin i Valent Sinković, Snježana Pejčić, Tin Srbić, Ana Đerek i Marin Čilić pozivaju školarce na sudjelovanje u nagradnom natječaju, kako bi svojom kreativnošću postali njihova inspiracija te i sami bili dijelom najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja u svijetu.
Neovisno o tehnologiji koju će tim koristiti za izradu svog rada, uz prijavu je potrebno priložiti kvalitetnu videoprezentaciju projekta (do maksimalno tri minute trajanja), opis projekta (kratki opis, upute za sastavljanje i napomene) te nekoliko slika koje najbolje predstavljaju projekt, izradu projekta i tim koji je radio na njemu.
Pri ocjenjivanju, povjerenstvo će posebno gledati kvalitetu videoprezentacije (prikaz rada), inovativnost, kreativnost, te promicanje vrijednosti i gesla Olimpijskih igara.
Povjerenstvo će odabrati pet najboljih radova, a osim članova timova, bit će nagrađeni i njihovi mentori. Svi projekti trebaju biti prijavljeni do 1. travnja 2020. do 23:59.
Upute i obrazac za prijavu na natječaj nalaze se na poveznici: https://form.jotform.com/200564046789361