Zagreb, 22. veljače 2020. - Na Kineziološkom fakultetu (KIF) u Zagrebu održana je 18. međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša", a skup je privukao veliku pozornost sportaša i trenera, sportskih liječnika i fizioterapeuta, profesora i studenata kineziologije, medija... Znanja i iskustva iz kondicijske pripreme predstavili su eminentni domaći i strani stručnjaci iz tog područja: Bernardo Requena, Timo Perälä, Julio Calleja, Francesco Cuzzolin, Cvita Gregov, Vlatko Vučetić, Marin Dadić, Nikša Sviličić, Martina Dadić, Pero Kuterovac, Mladen Jovanović, Pavle Mikulić, Aleksandar Janković, psihologinja Ana Čerenšek, članovi HNS-ova liječničkog tima Igor Borić i Željko Jeleč...

 

Poseban gost na ovogodišnjoj konferenciji premijerno je bio talijanski kondicijski stručnjak svjetskoga glasa Roberto Sassi, koji posljednjih godina brine o tjelesnoj spremi nogometaša torinskog Juventusa. Na 18. izdanju KIF-ove godišnje Konferencije izabran je i najbolji kondicijski trener za prošlu godinu, a to je Vlatko Vučetić, osobni kondicijski trener kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i člana Reala iz Madrida Luke Modrića. U zanimljivom sportskom panelu, održanom u sklopu Konferencije, dominirala je tema o važnosti kondicijske pripreme nogometaša, a o njoj su govorili nogometni izbornik Zlatko Dalić, potom treneri u usponu Igor Bišćan, Ognjen Vukojević, Josip Šimunić, Tomislav Rukavina, Petar Krpan, kao i trener GNK Dinamo Nenad Bjelica. O aktualnim trendovima u nogometu i viziji kondicijskih trendova za deset godina stajališta je iznio i cijenjeni gost iz Italije Roberto Sassi, pohvalivši poslovično odličnu spremu hrvatskih nogometaša. Pohvale je izrekao i na račun održavanja stručnih skupova, kao što je zagrebačka konferencija o kondicijskoj pripremi sportaša u organizaciji Kineziološkog fakulteta i Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.

 

Ovogodišnjem izdanju Konferencije nazočili su i brojni sportski dužnosnici, predvođeni predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom, predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom, kao i osobe iz akademskog i gradskog života (rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić i dr.). Sudjelovali su i dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, bivši dekan Igor Jukić te Luka Milanović iz Organizacijskog odbora Konferencije.

Prema najavi organizatora, i ovo izdanje Konferencije ostat će kao trajni zapis u skorašnjem zborniku. (hoo/vk)