Rim, 14. veljače 2020. - Iz sjedišta Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Rimu potvrđeno je formiranje radne skupine EOO-a za jačanje odnosa s Europskom unijom (EU). U tročlanom radnom tijelu su dopredsjednik EOO-a Niels Nygaard te članovi Izvršnog odbora EOO-a Spyros Capralos i Zlatko Mateša. Predsjednik HOO-a Mateša imenovan je i predsjedavateljem skupine.

Glavna zadaća radne skupine je zaključivanje sporazuma s EU-om kako bi se što bolje zastupali interesi olimpijskog pokreta, a u skladu sa sporazumom koji je UEFA postigla identificirajući i postavljajući načine suradnje s različitim sastavnicama EU-a i Vijeća Europe. Pritom je posebno važno podizanje svijesti o postojanju tj. održavanju Olimpijskih festivala europske mladeži (EYOF) i Europskih igara (EI), kao i podizanje svijesti o ciljevima olimpijskog pokreta Europe, uz ostvarivanje sinergije s europarlamentarcima. Jednako tako, radna skupina će ispitati i načine uključenosti EOO-a u kontakte između Međunarodnog olimpijskog odbora i Europske unije u vezi s pravilom 40.

U dopisu koji su potpisali predsjednik EOO-a Janez Kocijančič i glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi, naznačeno je da radnoj skupini u budućem djelovanju glavni ured EOO-a stoji na raspolaganju za svu potrebnu logistiku. (eoo/hoo/vk)