Lausanne, 10. veljače 2020. - Gotovo 130 godina nakon što je barun Pierre de Coubertin napisao planove za pokretanje Olimpijskih igara modernog doba, taj izvorni povijesni rukopis darovan je Olimpijskom muzeju u Lausanni. Donator je predsjednik Međunarodne mačevalačke federacije, uzbekistanski poduzetnik Ališer Usmanov.

Rukopis na 14 stranica sadrži govor u kojem je Coubertin prvi put predstavio vizionarsku ideju oživljavanja antičkih olimpijskih igara u suvremenoj inačici, 25. studenoga 1892. godine u starom sveučilišnom zdanju pariške Sorbonne, tijekom proslave pete godišnjice Saveza francuskih sportskih društava (Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques). U to vrijeme Pierre de Coubertin je imao samo 29 godina, a dvije godine kasnije pred istim je auditorijem formalizirana odluka o ponovnom uspostavljanju Olimpijskih igara.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach nije skrivao oduševljenje donatorskim činom.
- Danas smo svjedoci povijesti, rukopisa govora koji je postavio temelje olimpijskog pokreta, ali istodobno smo i svjedoci povijesnog trenutka kada se taj izvorni rukopis vraća u svoj olimpijski dom, na mjesto gdje i pripada - kazao je Bach, zahvalivši Usmanovu na donaciji koja nas „izravno povezuje s ocem modernog olimpizma“.

Donator Usmanov izjavio je da ovaj rukopis predstavlja manifest modernih olimpijskih igara, u kojem je Pierre de Coubertin dao viziju svijeta ujedinjenog oko sporta, a ne razdijeljenog sukobima i ratovima.
- Vjerujem da je Olimpijski muzej najprikladnije mjesto za čuvanje ovog neprocjenjivog rukopisa - dodao je Usmanov.

Izvorni dokument, u kojem je otac modernog olimpizma izrazio i uvjerenje da će Olimpijske igre pomoći u izgradnji svjetskog mira i općenito boljeg svijeta u budućnosti, odsad će biti dio stalnog postava Olimpijskog muzeja u Lausanni. (moo/hoo/vk)