Zagreb, 6. veljače 2020. - U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom Igra sporta i umjetnosti, a projekt koji zorno svjedoči o povezanosti umjetnosti i sporta predstavio je Hrvatski športski muzej u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba. Na dvodjelnoj izložbi predstavljen je širok spektar izložaka - od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti.

Prvi dio izložbe prezentira razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok druga cjelina izložbe prikazuje sport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika. 

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić istaknula je kao glavni cilj izložbe namjeru da se pokaže kako je sport puno više od medalja jer se u njemu reflektiraju i odnosi unutar društva. Predstavila je i djelovanje institucije kojoj je na čelu:  
- Hrvatski športski muzej sustavno prikuplja, trajno čuva i prigodno izlaže najvrjedniju nacionalnu baštinu s područja sporta i kulture. Iako je Muzej mlada institucija, utemeljena tek 2003. godine, duga je tradicija prikupljanja građe, dulja od 70 godina. Kako još nemamo stalne izlagačke prostore, velik će dio građe biti prvi put predstavljen široj javnosti...

Hrvatski športski muzej izložio je predmete iz vlastitog fundusa - medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade, a dosad nedostupne široj javnosti. Na izložbi su prezentirani radovi pedesetak umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima su i najveća imena hrvatske umjetnosti, poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

U drugom dijelu izložbe predstavljeni su radovi hrvatskih likovnih umjetnika na temu sporta. Predstavljena umjetnička djela govore o strasti i ushitu, koji povezuju odgovor na pitanje zašto su sport i umjetnost najvažnija kreativna zabava i unutarnja promjena u suvremenom civilizacijskom okruženju i europskoj tradiciji. Predstavljeni umjetnici su: Grgur Akrap, Tomislav Buntak, Ivan Fijolić, Martina Granić i Martina Miholić, Svjetlan Junaković, Marin Marinić, Bojan Mrđenović i Stipan Tadić, Zoltan Novak, Ivan Posavec, Josip Rončević, Maja Rožman, Matko Vekić, Zlatan Vrkljan i Mio Vesović.

Otvorenju izložbe nazočili su i brojni uglednici iz sportskog i kulturnog miljea, predvođeni predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom i državnim tajnikom za šport Tomislavom Družakom te bivšim ministrom kulture Božom Biškupićem.

Izložba Igra sporta i umjetnosti u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu otvorena je do 22. ožujka 2020., a poslužit će i kao najava stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja koji će biti otvoren u Ilici u drugoj polovici iduće godine. (hoo/vk)