Zagreb, 5. veljače 2020. - U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu predstavljena je knjiga „Sport i nacionalna sigurnost - terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i drugim sportovima“, autora Mirka Bilandžića i Luke Leška, u izdanju nakladničke kuće Despot Infinitus. Prva je to knjiga na temu povezanosti sporta i nacionalne sigurnosti objavljena u Hrvatskoj, a intrigantan naslov i sadržajna vrijednost (na 366 stranica) privukli su na njezino predstavljanje, ne samo vrhunske promotore, nego i uistinu impresivan auditorij.

U društvu suautora knjige, redovitog profesora na Odsjeku za sociologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirka Bilandžića i mladog znanstvenika s doktoratom iz kineziološke antropologije Luke Leška, sjedili su i o knjizi govorili recenzenti iz znanstvenog miljea Zrinko Čustonja i Danijela Lucić, dok su nogometni milje predstavljali Miroslav Ćiro Blažević i Dario Šimić. Potporu ovom izdavačkom projektu dao je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) te je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša također govorio o njegovoj svrsishodnosti u kontekstu zaštite sporta od političkih utjecaja.
U nazočnosti brojnih uglednika iz akademskih, političkih i sportskih krugova predstavljanje knjige „Sport i nacionalna sigurnost - terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i drugim sportovima“ moderirao je novinar, publicist i nakladnik Zvonimir Despot, a prepuna dvorana Novinarskog doma bila je najbolji pokazatelj potrebe za ovim pionirskim uratkom. (hoo/vk)