Zagreb, 23. siječnja 2020. - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak donio je Odluku o financiranju programa javnih potreba u sportu za pet krovnih sportskih udruga, kojom se za njihove programe raspodjeljuje ukupno 224 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. godinu ukupno povećanje za 17,2 %, a u odnosu na olimpijsku 2016., povećanje za čak 49,2 %.

Pritom je Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) dodijeljeno 176 milijuna kuna, Hrvatskom paraolimpijskom odboru (HPO) 20 milijuna kuna, Hrvatskom sportskom savezu gluhih (HSSG) 3.5 milijuna kuna, Hrvatskom školskom sportskom savezu (HŠSS) 20 milijuna kuna i Hrvatskom akademskom sportskom savezu (HASS) 4.4 milijuna kuna.

 - Povećanjem iznosa proračunskih sredstava namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u sportu na državnoj razini koje provode krovne sportske udruge, Središnji državni ured za šport nastavlja pozitivan trend povećavanja proračunskih sredstava sportu, a u cilju stvaranja što boljih uvjeta za razvoj sporta kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Svjesni smo i da se uvijek može i bolje i više i sigurno ćemo raditi da se rast u budućnosti i nastavi - kazao je Družak, naglasivši kako je povećanje krovnim športskim udruženjima u odnosu na prethodnu olimpijsku godinu više od 70 milijuna kuna dok povećanje za redovne programe nacionalnih sportskih saveza iznosi 32 milijuna kuna. 

Uz Družaka je na press-konferenciji sudjelovao i njegov zamjenik Krešimir Šamija kao i predstavnici krovnih športskih udruga: glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Josip Držaić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković i glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Davor Habljak.

SDUŠ-ovom odlukom Hrvatskom olimpijskom odboru dodijeljeno je 176.006.677,00 kuna, što je u odnosu na 2019. godinu povećanje od 26.395.330,00 kuna ili 17,6%. Hrvatskom paraolimpijskom odboru dodijeljeno je 20.037.668,00 kuna (17,9%), Hrvatskom sportskom savezu gluhih 3.541.935,00 kuna (14,6%), Hrvatskom školskom sportskom savezu 20.032.464,00 kuna (14,9%) i Hrvatskom akademskom sportskom savezu 4.4 milijuna kuna (11%).

Zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija istaknuo je kako su sva povećanja temeljena na Nacionalnom programu sporta 2019.-2026., prvom strateškom dokumentu u području sporta koji je Hrvatski sabor prihvatio u srpnju prošle godine. - Uz brigu o krovnim sportskim udrugama, provodimo i četiri natječaja u ukupnoj vrijednosti od 44 milijuna kuna. Radi se o natječaju za sportsku infrastrukturu, natječaju za lokalni sport, zatim za projekt Hrvatska pliva i natječaj za velike sportske manifestacije - dodao je Šamija.

Nakon potpisanog ugovora u SDUŠ-u, glavni tajnik HOO-a Josip Čop još jednom je čestitao Družaku dolazak na dužnost državnog tajnika za šport, zahvalivši pritom i njegovoj prethodnici Janici Kostelić te zamjeniku Šamiji. Čop je potom optimistično poručio: 

- Što se tiče HOO-a, ovaj financijski okvir s povećanjem od 17,6 posto, obećava da bismo u pogledu broja sportaša na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju mogli biti na razini prethodnih u Rio de Janeiru, a u pogledu osvojenih medalja negdje između rekordnih deset u Riju i šest odličja iz Londona 2012. godine... (hoo/vk)