Ispis

Zagreb, 29. prosinca 2019. - U 68. anketi Sportskih novosti ili izboru hrvatskih sportskih novinara 2019. godine, najboljom hrvatskom sportašicom osmu godinu zaredom proglašena je atletičarka Sandra Perković, dok je gimnastičar Tin Srbić po drugi put izabran za najboljeg sportaša Hrvatske. Naslov  najbolje momčadi godine, ukupno peti, pripao je svjetskim i europskim prvacima te najboljoj veslačkoj posadi godine - braći Martinu i Valentu Sinkoviću, a u ženskoj konkurenciji treću godinu zaredom (ukupno četvrti put), laureatkinje su hrvatske reprezentativke u samostrelu - Valentina Pereglin, Sanja Komar i Mihaela Oborovečki.

Posebno priznanje za najboljeg mladog sportaša u izboru Sportskih novosti dobio je 16-ogodišnji plivački dragulj Franko Grgić, evidentni hrvatski olimpijac za Tokio 2020. i ambasador HOO-ove kampanje Prema suncu. U premijernom izdanju nagrade za sportsku osobu godine laureat je trener Dinama Nenad Bjelica. Zanimljivo je da se fenomenalni mladi plivač plasirao u Top 3 još dviju izbornih kategorija - u konkurenciji sportaša godine bio je treći (43 glasa), iza Tina Srbića (165) i Luke Modrića (52 glasa), a u izboru za osobu godine, koju su birali čitatelji portala SN-a, bio je drugi (37 posto), iza Nenada Bjelice (39 posto glasova).

Nagrada SN-a za fair-play otišla je u ruke hrvatske automobilističke posade na Rallyju Dakar 2019. - Danielu Šaškinu i Saši Bittermanu. Oni su, unatoč velikim problemima s vlastitim vozilom u bespućima Perua, pružili pomoć u pijesku zatrpanoj francuskoj posadi, a ustupajući izravnim konkurentima svoje rezervne dijelove omogućili su im i završetak tog vrlo zahtjevnog nastupa.

U 68. anketi SN-a sudjelovalo je 290 novinarki i novinara iz 54 redakcije te članova HZSN-a, a svečanost dodjele nagrada održana je na HRT-u, uz nazočnost brojnih sportaša, trenera, sportskih djelatnika i uglednika, među kojima je bio i glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Čestitamo svim laureatima u izboru sportskih novinara i SN-a!  (hoo/vk)