Zagreb, 19. prosinca 2019. - Na tradicionalnoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) podsjetio je na najveće uspjehe naših sportašica i sportaša u godini na izmaku. Ovo je 25. put kako HOO bira sportaš(ic)e godine, a sve je krenulo u siječnju 1995. nagrađivanjem najuspješnijih u prethodnoj godini. Svečarsko ozračje u Westinu uveličali su brojni uglednici, među kojima su bili izaslanici najviših predstavnika državnih vlasti, kao i grada Zagreba, ali i dvije veleposlaničke ekselencije - japanska Misako Kaji te kineska Xu Erwen.

U pozdravnom obraćanju domaćina svečanosti, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša apostrofirao je velik broj nastupa naših sportaša i sportašica u nadolazećoj godini te dodao:
- Na današnji dan imamo 125 kandidata za Olimpijske igre u Tokiju, a brojka još nije konačna. Uistinu možemo ponosni na naše sportaše...
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop dočarao je sportsku uspješnost u 2019. godinu kroz brojke osvojenih medalja.
- Do 10. prosinca 2019. godine hrvatski sportaši i sportašice nastupili su na 138 svjetskih prvenstava, 185 europskih prvenstava, 111 svjetskih te 59 europskih kupova te osvojili ukupno 384 medalje, od kojih 119 zlatnih, 101 srebrnu i 164 brončane. Osim toga, u istom razdoblju naši su sportaši i sportašice ostvarili i 291 plasman od 4. do 8. mjesta - istaknuo je Čop, dodavši da je u razvojnim programima HOO-a više od 500 sportaša i sportašica, uz 94 trenera.
Krovna udruga hrvatskog sporta proglasila je i nagradila laureate u šest kategorija: najuspješniji sportaš, sportašica, momčad, ženska ekipa, posada, štafeta ili par te najuspješniji trener. Dodijeljena su i druga vrijedna priznanja, među kojima i Nagrada Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje kao nagradu za životno djelo.

Po osmi put zaredom (od 2012. do 2019.) najuspješnija sportašica je atletska diva Sandra Perković, osvajačica svjetske bronce na SP-u u Dohi.
- U zadnje vrijeme mi baš ne ide, ali slijede Olimpijske igre u Tokiju. U Riju smo napravili čudo s deset osvojenih medalja, a mislim da u Tokiju možemo osvojiti i više te dokazati da smo mi Hrvati na krovu svijetu uvijek kada je najpotrebnije - kazala je Sandra.

Drugi put u posljednje tri godine kao sportaš godine pridružio joj se gimnastičar Tin Srbić, koji se na SP-u u Stuttgartu okitio srebrom na preči.
- Prije dvije godine bio sam svjetski prvak i po prvi puta laureat HOO-a, ali tad je sve bilo onako iznenada. Sada sam svjesniji svojih velikih rezultata jer imam kontinuitet od dvije, tri godine. Sanjam olimpijski nastup od svoje pete godine i jedva ga čekam u Tokiju - poruka je Tina Srbića.
Hrvatska vaterpolska reprezentacija (Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Hrvoje Benić, Ante Vukičević, Andro Bušlje, Lovre Miloš, Josip Vrlić, Anđelo Šetka, Javier Garcia Gadea I Ivan Marcelić, s trenerom Ivicom Tuckom) deveti put su momčad godine u HOO-ovu izboru, ovaj put za osvojenu svjetsku broncu. No, budući da se trenutačno nalaze na pripremama u Australiji za predstojeći EP, nagradu su primili ozlijeđeni članovi reprezentacije Anđelo Šetka i Ivor Krapić u društvu čelnika HVS-a Mladena Drnasina.
Hrvatske kuglačice (Ana Jambrović, Klara Sedlar, Ines Maričić, Mirna Bosak, Milana Pavlic, Mirjana Liović, Valentina Gal, Ana Bacan Schneider, Tihana Čavlović i Nataša Ravlić) u svibnju su postale svjetske prvakinje i zasluženo su ponijele naslov najuspješnije ženske ekipe u 2019. godini.
Poput vaterpolista, deveti put (od ukupno deset izbora), laureati u HOO-ovu izboru su i braća Sinković, europski i svjetski prvaci te najbolja svjetska veslačka posada u 2019. godini. Nagradu im je uručio također proslavljeni veslač, Damir Martin, ujedno i dopredsjednik HOO-a. U olimpijskoj 2020. godini Sinkovići su obećali nastaviti u istom, pobjedničkom ritmu, pokušati obraniti olimpijsko zlato u Tokiju, a priznali su da bi željeli potrajati i do Igara 2024. godine u Parizu. Njihov trener Nikola Bralić najbolji je trener u izboru HOO-a, a ujedno je i jamstvo budućih uspjeha fantastične veslačke braće.
Za osobit doprinos razvoju i promociji sporta Nagradu Matija Ljubek dobili su: bivši odbojkaš i odbojkaški djelatnik Vinko Dobrić te Košarkaški klub DOŠK iz Drniša, Teniski klub Osijek, Hrvatski veslački savez i Rukometni klub Lokomotiva.
Kao i svake godine, za iznimno korektnu gestu na sportskom natjecanju ili izvan njega uručena je i Nagrada HOO-a za fair play, a dobitnica je samostreličarka Valentina Pereglin, koja je na Svjetskom prvenstvu vratila srebrnu medalju, nakon što su joj suci pogreškom pribrojali nezaslužene bodove.
Priznanje za najvećeg sportskog promicatelja RH u svijetu dobio je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, a u njegovo ime preuzeo ga je otac Stipe Modrić koji je stigao u društvu Lukine mame Radojke.
Posebno priznanje za najvećeg medijskog promicatelja sporta pripalo je Sportskoj televiziji (SPTV) te uručeno ravnatelju Petru Čavloviću i glavnom uredniku Juri Ozmecu. SPTV je u devet godina emitiranja obradio 122 sportske grane i discipline, ugostio više od 4000 sportaša i sportskih djelatnika te osigurao više od 3100 prijenosa.
Posebna gošća na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta bila je taekwondaška olimpijka za Tokio Krtistina Tomić koja je predstavila HOO-ovu olimpijsku kampanju Prema suncu. (hoo/vk)