Zagreb, 10. prosinca 2019. - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i uz organizacijsku potporu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u prepunoj velikoj dvorani HGK-a u Zagrebu održana je prva konferencija pod nazivom "Sva lica sporta". Nazočili su joj brojni uglednici iz sustava sporta i hrvatskog gospodarstva, a među njima i sportski velikani: Perica Bukić, Dubravko Šimenc, Franjo Arapović, Valent Sinković, Jelena Kostanić... Skup je uveličao i aktualni izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

U nekoliko uvodnih riječi mogla se saznati svrha ove konferencije, a vrlo jasno izrekao ju je i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša:

- Ovu konferenciju možemo nazvati povijesnim iskorakom jer se na njoj prvi put o hrvatskom sportu promišlja kao o ekonomskoj kategoriji, a znamo da su nam u građenju imidža Republike Hrvatske u svijetu, nakon prirodnih ljepota, sport i sportaši odmah na drugom mjestu.

Domaćin skupa, predsjednik HGK-a Luka Burilović, u pozdravnoj riječi je istaknuo "kako moramo osvijestiti važnost stalnog ulaganja u sport, posebno u sportsku infrastrukturu", a pozdravnu riječ završio je efektnim zaključkom: 

- Uspjesi naših sportaša na velikim natjecanjima nesrazmjermi su s veličinom i brojem stanovnika naše zemlje i da imamo toliko talentiranih gospodarstvenika kao sportaša - gdje bi nam bio kraj...

I dopredsjednik Hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da koliko god država investira u sport, to nikada neće biti na razini onoga što nam se iz sporta vraća:

- Iako je ova Vlada udvostručila izdavajanja za sport, naša je realnost da smo po postotku izdvajanja za sport među najslabijima u Europi, ali i da se mi, unatoč tome, imamo puno više razloga veseliti uspjesima naših sportaša nego građani zemalja koje puno više izdvajaju. Mateša zna da smo mi, koji smo vezani za sport, skloni uvijek dati malo više sportu. Tako ćemo u 2020. povećati izdvajanja za sportsku infrastrukturu na lokalnoj razini jer nije samo vrhunski sport kod nas bitan, nego i zdravlje nacije, rad s djecom, povezanost sporta sa zdravljem i turizmom...

Državni tajnik Ministarstva turizma RH Tonči Glavina kazao je kako svaka peta kuna u državni proračun dolazi iz turizma te da je zahvaljujući sportašima i HTZ-ovim spotovima, u kojima oni promoviraju domovinu, Hrvatska blizu ulaska u Top 20 najvećih svjetskih turističkih destinacija. 

Za vrijeme konferencije održana su i tri zanimljiva panela, a riječ je dobio i izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je naglasio da smo slabo iskoristili prošlogodišnji veliki uspjeh "vatrenih" na SP-u u Rusiji.

- Nakon velikih riječi i euforije poslije osvajanja drugog mjesta na svijetu, gotovo ništa nismo ostvarili nakon toga, jer ne samo što nismo ni blizu izgradnje nacionalnog stadiona, nego danas brojni turisti na zagrebačkom Adventu nigdje ne mogu kupiti prepoznatljivi hrvatski dres. Možda je najveći naš uspjeh u tome što nam djeca nose dresove Modrića, Rakitića i drugih igrača, nego Messija i Ronalda... Puno više dajemo, nego što dobivamo za sport - kazao je u obraćanju Dalić. 

Na temu nacionalnog stadiona i sportske infrastrukture predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je ustvrdio:

- Nacionalne stadione imamo u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Zagrebu i svim drugim gradovima u kojima igra nogometna reprezentacija. Trebamo slijediti primjer Slovenije i koristiti sredstva iz europskih fondova za izgradnju sportske infrastrukture. I moramo znati da se dvorane koje su izgrađene za SP u rukometu 2009. multifunkcionalne dvorane koje se najmanje koriste za potrebe sporta. Na godišnjoj razini samo 25 posto u njima su  sportski sadržaji, a ipak se otplaćuju iz sredstava namijenjenih sportu...

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara rekao je da se Split diči titulom "najsportskijeg grada na svitu i okolici", a za sport izdvaja 93 milijuna kuna ili devet posto godišnjeg gradskog proračuna, dok grad Zagreb izdvaja 11 puta više.

Jedna od inicijatorica i organizatorica konferencije, dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Mirjana Čagalj, naglasila je da sport na europskoj razini generira više od dva posto BDP-a te da je Hrvatska još daleko od tog prosjeka, te dodala: - Za nas je ključno ulagati u sportsku infrastrukturu ali i osigurati dovoljni broj stručnih ljudi za razvoj sporta kao gospodarske grane...

Na prvom panelu o utjecaju sporta na ekonomiju sudjelovali su: profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan, direktor HGK Zvonimir Savić, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Ivan Herak i predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Drugi panel o vezama sporta, turizma i zdravlja konstruktivnom raspravom obogatili su: savjetnik u Uredu predsjednice RH Tomislav Madžar, ravnatelj Medicinske grupa d.o.o. Miljenko Bura, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Mato Bartoluci i glavni ravnatelj Termi Sv. Martin Igor Nekić. U završnom panelu sudjelovali su: organizator biciklističke utrke CRO Race Vladimir Miholjević, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i član Vijeća HOO-a Miho Glavić, PR stručnjak i ravnatelj tvrtke Vajt iz Splita Jerko Trogrlić i trofejni vaterpolist Dubravko Šimenc kao predstavnik Hrvatske turističke zajednice.

Većina sudionika konferencije istaknula je zadovoljstvo njezinim održavanjem, uz izraženu želju da ne ostane "prva i posljednja", nego samo prva, koja će u skoroj budućnosti dobiti i zasluženu nadgradnju... (hoo/vk)