Moskva, 9. prosinca 2019. - Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je odluku za slučaj manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija: Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine. Podsjetimo, Izvršni odbor WADA-e nedavno je zaključio kako se u laboratoriju u Moskvi manipuliralo uzorcima, podmetalo lažne dokaze i brisalo podatke koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA-ine pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015., kada su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji (RUSADA). Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je tamošnja nacionalna antidopinšk agnecija predala WADA-i kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo i odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna. 

Ukoliko Ruska antidopinška agencija uloži žalbu na izrečenu kaznu, o njihovu slučaju pravorijek će donijeti Sud za sportsku arbitražu u Švicarskoj. (hoo/hina)