Ispis

Zagreb, 4. prosinca 2019. - Završni dan dvodnevnog Godišnjeg kongresa trenera, kojeg je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio u zagrebačkom hotelu Westin, otvorila je panel rasprava o organizaciji i upravljanju sportskim sustavima. Pred više od 100 trenera i drugih gostiju vrlo vrijedna iskustva iz svojih sportova (i sportskih saveza) izložili su: Sanda Čorak, Perica Bukić, Tomislav Grahovac, Ante Baković, Stevica Tkalčec i Branimir Bašić. Ipak, sve se na kraju svodilo na problematiku financiranja sporta u Hrvatskoj.

Završnu riječ dao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Istaknuo je da naš sustav sporta u odnosima s nadležnim državnim tijelima treba inzistirati na prosjeku Europske unije u izdvajanjima za sport, a iznosi 100 eura po stanovniku (naspram sadašnjih 13 eura u RH).

Podnevne radionice bile su vrlo atraktivne, a očekivano najposjećenija je bila ona iz ekipnih sportova, na temu Integralnog pristupa pripremi nogometaša za natjecanja. Prezenter je bio karizmatični trener GNK Dinamo Nenad Bjelica, a u dvorani se tražio stolac više (ukupno 132 slušača). Bjelica je, između ostalog, istaknuo da mu je kod treninga važnija kvaliteta sadržaja nego duljina trajanja te da igrači moraju osjetiti zadovoljstvo samim treningom, a za to je vrlo važno održavati pozitivnu energiju u momčadi. Izdvojio je tri kvalitete koje najviše cijeni kod igrača: karakter, kvalitetu i momčadski duh.
Puna dvorana dočekala je i proslavljenog tenisača, sada teniskog trenera Gorana Ivaniševića, koji je na radionici o pojedinačnim sportovima govorio o planiranju i vođenju treninga vrhunskih tenisača. Poslovično spontan i otvoren Ivanišević je kazao kako u trenerskom poslu puno više poseže za vlastitim iskustvima nego za sportskom literaturom. Usputno je priznao da je puno lakše biti igrač nego trener...
Radionica borilačkih sportova prof. Hrvoja Sertića na temu Društvena prihvaćenost i korisnost borilačkih sportova obilovala je zanimljivostima, utemeljenim na relevantnim svjetskim istraživanjima, ali i nekima koje ruše krivu percepciju i predrasude. Primjerice, tako se moglo saznati da agresivna djeca ne idu u borilačke sportove zato što nisu sklona poštivanju pravila i samodiscipline, na kojima počivaju tradicionalni borilački sportovi…

O standardima, normativima i planiranju rada sportskih trenera govorili su na završnom jednosatnom panelu prof. emeritus Dragan Milanović i dva doktora znanosti - Dario Škegro i Miroslav Hrženjak. Mladi treneri i oni koji to žele postati dobili su korisne smjernice za budući stručni rad. Budući da je dvodnevni HOO-ov kongres trenera izazvao veliki interes trenerske struke i dobio brojne pohvale sudionika, prema najavi organizatora Nevena Šavore (HOO), sadržaji kongresa uskoro će se pojaviti i u obliku zbornika. (hoo/vk)