Zagreb, 3. prosinca 2019. - Prvi dan Godišnjeg kongresa trenera, kojeg Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priređuje 3. i 4. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin, obilježilo je uvodno predavanje slovenskog džudaškog stručnjaka Marjana Fabjana, potom tri radionice te na kraju izvrstan panel troje olimpijaca za Tokio (Šime Fantela, Snježana Pejčić, Tin Srbić) i sportaša koji bi to svakako trebao postati jer je trenutačno u olimpijskoj kvoti svoje karataške kategorije (Ivan Kvesić).

Nakon što je izložio vlastita iskustva iz trofejnog olimpijskog puta od Atene 2004. do Rija 2016. pred stotinjak nazočnih trenera i onih koji to žele postati, a među njima je bilo i nekoliko iz HOO-ove kategorije vrhunskih trenera (Lino Červar, Edo Fantela, Leo Pijetraj…), Marjan Fabjan je vodio i vrlo zanimljivu radionicu iz borilačkih sportova. Druge dvije radionice - na temu selekcijskih kriterija i procesa - kreirali su bivša uspješna atletičarka Ljiljana Ćulibrk (pojedinačni sportovi) i talijanski odbojkaški stručnjak Emanuele Zanini, trenutačno na klupi hrvatskih seniora. I dok se Zanini bavio selekcijom kao univerzalnim procesom u sportu, navodeći najčešće odlične primjere iz Italije, Ćulibrk se zadržala u okvirima atletike i u granicama RH. Apostrofirajući važnost selekcije u dječjem uzrastu, spomenula je kako se riječ selekcija u najnovijoj Nacionalnoj strategiji sporta spominje samo pet puta. Njezina završna poruka priziva kvantitetu u bavljenju sportom djece i mladeži, ali i kvalitetu, kada se traži sportski rezultat. Za to je pak nužna dobra selekcija.

Panel rasprava na temu „Od talenta do olimpijca“, u kojoj su opušteno i vrlo iskreno o odnosima s trenerima i iskustvima iz svojih karijera pričali Šime Fantela, Snježana Pejčić, Tin Srbić i Ivan Kvesić, bila je iznimno zanimljiva i poučna, na trenutke i s elementima zabavnog showa. Zajedničko je svima da nitko ne bi mijenjao sadašnjeg trenera, ali i zaključak da trenerima nije lako s njima (sportašima), makar bili ujedno i roditelji, kao u slučaju Fantela.

Drugi dan kongresa započet će panelom (od 10.00 do 11.30) o organizaciji i upravljanju sportskim sustavima. Sudjeluju: Zlatko Mateša, Sanda Čorak, Perica Bukić, Tomislav Grahovac, Ante Baković, Stevica Tkalčec i Branimir Bašić. Radionice su na rasporedu od 12.00 do 13.30, a vodit će ih: trener GNK Dinamo Nenad Bjelica (ekipni sportovi), proslavljeni tenisač, sada trener, Goran Ivanišević (pojedinačni sportovi) i profesor Hrvoje Sertić (borilački sportovi).

O standardima, normativima, i planiranju rada sportskih trenera govorit će na završnom jednosatnom panelu (od 13.30 do 14.30) Dragan Milanović, Dario Škegro i Miroslav Hrženjak. I završni dan Godišnjeg kongresa trenera može se pratiti putem streaminga Sportske televizije (SPTV), dostupnog na službenoj stranici HOO-a www.hoo.hr. (hoo/vk)