Zagreb, 26. studenoga 2019. - U Hrvatskom športskom muzeju (HŠM) održana je treća radionica projekta Sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere za mlade sportaše, na kojoj su sudjelovali učenici-sportaši Srednje škole (gimnazije) iz Sesveta. Podsjetimo, projekt 'Sinergija' financiran je iz programa Olimpijske solidarnosti Europskih olimpijskih odbora (EOO), provodi se temeljem suglasnosti nadležnog ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, a praktično su ga oživotvorili Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski športski muzej, Središnji državni ured za šport i Hrvatska olimpijska akademija.

Kao i prethodne dvije skupine učenika-sportaša (iz Zagreba i Rijeke), 17 nazočnih Sesvećana najprije je upoznato s postavom Hrvatskog športskog muzeja (ravnateljica Danira Bilić i kustos Marijan Sutlović), potom olimpijskim vrijednostima (Ana Popovčić - HOA), a potom su informirani o činjenicama vezanim za dual karijeri u sportu (Romana Caput-Jogunica). Na radionici su prezentirana i vodeća tijela hrvatskog sporta - HOO (Biserka Vrbek) i SDUŠ (Stjepan Crnokić), kao i njihova Preporuka nacionalnim sportskim savezima i sportskim klubovima o skrbi o dual karijeri sportaša. Mladi sportaši izrazili su mišljenje o predloženim aktivnostima u Preporuci, putem upitnika predočili su probleme s kojima se susreću tijekom sportske karijere, a na kraju radionice sudjelovali su u Sinergijinu kvizu znanja. Svi sudionici dobili su i promocijski materijal projekta Sinergija te priručnike: „Živjeti fair play“, u kojima su fair-play priče i poruke hrvatskih sportaša, trenera i sudaca. Pridodan im je i priručnik „Za karijeru nakon sportske karijere“, koji sadrži karijerne priče članova Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ambasadorica projekta, hrvatska zimska olimpijka Vedrana Malec, prenijela je učenicima-sportašima vlastita iskustva o uspješnoj dvojnoj karijeri - aktivnoj sportskoj i redovnoj studentskoj na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.  

Uz ambasadorice dual karijere - Snježanu Pejčić (dvije listopadske radionice) i Vedranu Malec (treća radionica), u organizaciji i provedbi projekta 'Sinergija' sudjelovale su: Danira Bilić i Marijan Sutlović (HŠM), Stjepan Crnokić (SDUŠ), Ana Popovčić (HOA), Biserka Vrbek (HOO), Romana Caput-Jogunica (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), profesor Siniša Latković i psihologinja Sabina Saltović (Prva riječka hrvatska gimnazija) te profesorice Diana Ćosić (Športska gimnazija) i Marica Pelivan (Gimnazija Sesvete). (hoo/vk)