Zagreb, 23. listopada 2019. - U organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora i partnera (Hrvatski športski muzej, Hrvatska olimpijska akademija i Središnji državni ured za šport) u projektu Sinergija sportske kulture, Olimpijskih vrijednosti i dual karijere mladih sportaša, u petak, 25. listopada 2019. godine, u Hrvatskom športskom muzeju održat će se radionice za učenike-sportaše Športske gimnazije u Zagrebu (od 9.00 do 10.30) i Prve riječke hrvatske gimnazije (od 11.00 do 12.30), u nazočnosti Snježane Pejčić, evidentne olimpijke za Tokio 2020. i ambasadorice dual karijere u sportu.

Projekt je financiran iz programa Olimpijske solidarnosti Europskih olimpijskih odbora, a provodi se temeljem suglasnosti nadležnog ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj radionice je upoznati učenike-sportaše s postavom Hrvatskog športskog muzeja, Olimpijskim vrijednostima i informirati ih o dual karijeri u sportu. Na radionici će se prezentirati Preporuka Hrvatskog olimpijskog odbora i Središnjeg državnog ureda za šport za nacionalne sportske saveze i sportske klubove o skrbi o dual karijeri sportaša, te će se zatražiti od mladih sportaša mišljenje vezano za predložene aktivnosti u Preporuci, a putem upitnika utvrditi problemi s kojima se susreću tijekom sportske karijere. Na kraju radionice sudionici će sudjelovati u Sinergija - kvizu znanja.

Za sve sudionike pripremljen je promotivni materijal projekta Sinergija, kojeg je izradila Maja Čizmić Regula (HOO). Osim promotivnog materijala, sportaši će dobiti priručnike „Živjeti fair play“, u kojima su fair play priče i poruke naših sportaša, trenera i sudaca, te priručnik „Za karijeru nakon sportske karijere“, koji sadrži karijerne priče članova Komisije sportaša HOO-a.  

Treća radionica Sinergije održat će se u utorak, 18. studenoga, za učenike-sportaše Srednje škole Sesvete, uz nazočnost Vedrane Malec, olimpijke i ambasadorice dual karijere.

Uz Snježanu Pejčić i Vedranu Malec, ambasadorice dual karijere, u organizaciji i provedbi radionice sudjeluju: Danira Bilić i Marijan Sutlović (HŠM), Stjepan Crnokić (SDUŠ), Ana Popovčić (HOA), Biserka Vrbek (HOO),  Romana Caput-Jogunica (Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet) te profesori Siniša Latković (Prva riječka hrvatska gimnazija), Diana Ćosić (Športska gimnazija) i Marica Pelivan (Gimnazija Sesvete). (hoo/rcj)