Zagreb, 18. listopada 2019. - U prostorijama Ministarstva obrane RH (MORH), koje u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) provodi program potpore vrhunskim sportašima, osiguravajući im status ugovornih pričuvnika HV-a, okupilo se 28 od ukupno 41 korisnika programa, a među njima i desetak olimpijaca za Tokio 2020. Na sjajnim rezultatima u 2019. godini, kojima su promovirali i Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, zahvalili su im dopredsjednik Hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov te dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak.

Ministar obrane čestitao je vrhunskim sportašima na postignutim rezultatima, istaknuvši da svojim mukotrpnim radom, postignućima i talentom na najbolji mogući način predstavljaju Hrvatsku i njezinu pobjedničku vojsku. U pričuvnom sastavu Hrvatske vojske trenutno je u 41 vrhunski sportaš.

- S vama Hrvatska vojska dobiva dodatnu vrijednost i novu dimenziju izvrsnosti koja je neophodna za sve izazove koji su pred nama. Neka vaš mukotrpan rad i zalaganje bude inspiracija svim pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske, za koje želimo da se kao ni vi, nikada ne zadovoljavaju s prosječnim rezultatima nego da uvijek teže izvrsnosti - poručio je Krstičević vrhunskim sportašima.

Naglasio je kako je u 2019. godini povećan broj ustrojbenih mjesta za vrhunske sportaše sa 31 na sadašnja 42 mjesta (popunjeno je 41 mjesto) te poručio kako će se taj trend nastaviti. Krstičević je također podsjetio kako je u posljednje tri godine intenzivno ulagano u razvoj sportske infrastrukture, izgradnju novih i obnovu postojećih teretana, tartan staza i sportskih terena (HVU Zagreb, Lora Split, Petrinja...), te je nabavljena jedinstvena sportska oprema za sve pripadnike Hrvatske vojske.

Govoreći o sportu u hrvatskoj vojsci od njenih osnutaka, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako su upornost, uspješnost i discipliniranost zajednički vrhunskim sportašima i dobrim vojnicima.

- Održavajući fizičku spremnost, održavamo i poboljšavamo svaki drugi vid spremnosti, kako osobne tako i kolektivne. Kroz sport se razvijaju dosljedni, izdržljivi i motivirani pojedinci koji su u mogućnosti odgovoriti na sve izazove koji se pred njih postavljaju - rekao je general Šundov. 

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak zahvalila je Ministarstvu obrane RH i Hrvatskoj vojsci na uspješnoj suradnji te poručila kako i primjeri iz drugih zemalja dokazuju da je ovo izvanredan koncept zapošljavanja koji omogućava sportašima da se osjećaju sigurno i da imaju potporu, a omogućuje i promociju hrvatske države i Hrvatske vojske.

U ime svih vrhunskih sportaša zahvalom je uzvratio Tin Srbić, kreator najnovijeg hrvatskog sportskog pothvata, gimnastičkog srebra na SP-u u Sttutgartu:

- Ovo je jako dobar koncept i za nas sportaše i za MORH. Njime mi dobivamo potporu, ali i priliku predstavljati Hrvatsku vojsku na svjetskoj razini. Koristim svaku prigodu reći kako sam dio Hrvatske vojske i time se ponosim...

Braća Martin i Valent Sinković izjavili su da im podrška Ministarstva obrane predstavlja veliku čast, ali i motivaciju.

- Naš najveći doprinos Hrvatskoj vojsci je promicanje zdravog života i aktivnog bavljenja sportom s ciljem psihičkog i fizičkog zdravlja čovjeka. Održali smo i jedan motivacijski govor na Sljemenu, a u studenom ćemo kadetima Hrvatskog vojnog učilišta održati prezentaciju Put do uspjeha - istaknuo je Martin Sinković.

Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počeo se razvijati 2010. godine slijedom pozitivnih iskustava europskih zemalja u zapošljavanju vrhunskih sportaša i sportašica u državnim tvrtkama i institucijama, a dodatno je razvijen Sporazumom o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u RH, potpisanom 27. veljače 2015. godine između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora. (hoo/vk)