Zagreb, 27. rujna 2019. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio je točno 300 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju predstavljanjem kampanje pod nazivom "Prema suncu". Na press-konferenciji u prostorijama HOO-a predstavljeni su i ambasadori kampanje, 16-ogodišnji plivač Franko Grgić i 24-ogodišnja taekwondašica Kristina Tomić. Splićanin Grgić je već ostvario normu za Tokio, a radi se o mladom plivaču koji je ove godine u Budimpešti osvojio naslove svjetskog juniorskog prvaka na 800 i 1500 slobodno. Olimpijske igre u Tokiju započinju 24. srpnja 2020. godine i traju do 9. kolovoza.

- Ne bavim se predviđanjima što ću napraviti u Tokiju, hoću li biti prvi ili osmi jer to ovisi samo o planu i učinku priprema. Ja sam tek na drugoj stepenici četverogodišnjeg plana i dug je put ispred mene - bit će to moje prve Igre, ali nadam se i ne posljednje. Moja motivacija kod treninga, pogotovo jer se radi o dugim prugama, jedinstvena je, a mene vuče samo misao da mi sva muka s treninga pomaže u natjecanju - kazao je Grgić, kojeg je na duge plivačke dionice poveo primjer sugrađanina Marina Mogića, koji je također osigurao nastup u Tokiju.

Za razliku od Grgića, europska taekwondo prvakinja iz 2018. i brončana sa SP-a 2017. godine Kristina Tomić još nije osigurala nastup u Tokiju, ali je vrlo blizu olimpijske vize.

- Trenutačno sam treća na svjetskoj ljestvici svoje kategorije, a prvih pet osigurava izravan plasman u Tokio. Očekuju me još četiri velika turnira na kojima moram osvojiti bodove za OI, a ja se nadam da ću biti na razini svojih dosadašnjih rezultata i to bi trebalo biti dovoljno - kazala je Tomić, kojoj je prije tri mjeseca dijagnosticiran dijabetes tip 1.

- Dijabetes je jako promijenio moj život, ali ja već deset godina sanjam nastup na Olimpijskim igrama i sve je podređeno tome. Treniram više no ikad i puna sam motiva dokazati da se i s tom bolešću može biti vrhunski sportaš.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop pozdravio je početak kampanje i dodao kako očekuje da će Hrvatsku u Tokiju predstavljati više od 100 sportaša:

- Ovom kampanjom će se promovirat će se hrvatski sport, pratiti olimpijski kandidati na njihovu putu do Igara u Tokiju, a predstaviti će se i olimpijski sportovi, pogotovu oni novi. U suradnji s partnerima, u Hrvatsku će stići i dašak Japana kroz razne društvene poveznice, ali i različitosti dviju država i njihovih nacionalnih tradicija uoči najvećeg planetarnog događaja.

U suradnji sa zagrebačkim Gradskim poglavarstvom HOO je u večernjim satima priredio svjetlosnu projekciju poruke "300 dana do Tokija" nad zagrebačkim fontanama, a i tom događaju nazočili su ambasador i ambasadorica kampanje - Franko Grgić i Kristina Tomić.

Kampanja Prema Suncu trajat će do završetka Olimpijskih igara u Tokiju, odnosno sve do rujna 2020. godine. (hina/hoo/vk)