Ispis

Zagreb, 20. rujna 2019. - Sportske novosti (SN) i Hanza Media priredili su u zagrebačkom hotelu Esplanade konferenciju pod nazivom "Kako ostvariti vrhunski sportski rezultat?". Povod za konferenciju s uglednim stručnjacima iz zemlje i inozemstva, a koju prvi put organiziraju Sportske novosti, skorašnji je vrijedan jubilej - 20 000. broj jedinog sportskog dnevnika u državi. Pozdravnim govorom otvorio ju je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko, da bi potom eminentni skup prigodnim govorima pozdravili zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te dopredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić.

I sam ministar financija ustvrdio je da hrvatski sport dobiva puno manje proračunskog novca u odnosu na to koliko zaslužuje svojim fantastičnim rezultatima. Evocirajući najveće sportske domete, ministar Marić je, uz neizostavno nogometno srebro iz Rusije, s posebnim oduševljenjem i ponosom spomenuo većinu antologijskih događaja u kojima su glavni akteri bili hrvatski olimpijci i olimpijke - od košarkaškog srebra iz Barcelone 1992. do deset olimpijskih odličja iz Rija 2016. godine.  

Sjajan prezenter bio je glasoviti grčki trener Dimitris Itoudis, zagrebački student, s diplomom Kineziološkog fakulteta, te radom na početku karijere u zagrebačkim košarkaškim klubovima (Mladost, Zagreb...). S moskovskim CSKA osvojio je dva naslova najboljeg kluba na Starom kontinentu, a dok je bio pomoćnik Željku Obradoviću u Panathinaikosu još se pet puta popeo na europski klupski tron. Drugi prezenter bio je Julijan Mihov iz ugledne multinacionalne konzultantske tvrtke PrizewaterhouseCoopers, a treći Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, dugogodišnjeg partnera HOO-a i hrvatskih olimpijaca. 

Uslijedio je panel, na kojem je svoja stajališta izlagalo sedam sudionika. Prvi je bio Emil Tedeschi, osnivač i većinski vlasnik Atlantic Grupe, kao i prvi dopredsjednik KK Cedevita Olimpija. Uslijedili su: Marin Pucar, predsjednik Uprave Grupe Podravka i dopredsjednik NK Slaven Belupo, Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva i ENNA grupe te dopredsjednik PPD Zagreba. Sportski kut za ostvarenje vrhunskog rezultata izložili su na panelu vrsni stratezi - izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar, nogometni izbornik (svjetskih doprvaka 2018. godine) Zlatko Dalić te Nenad Bjelica, trener nogometaša zagrebačkog Dinama, sudionika Lige prvaka.

Iznimno zanimljivi panel završio je pitanjima nazočnih znatiželjnika u prepunoj dvorani. (hoo/vk)